Српски Интернет парламент Форуми Српски Интернет парламент

 
 FAQ/УпутствоFAQ/Упутство   ТражиТражи   Листа члановаЛиста чланова   Корисничке групеКорисничке групе   Региструј сеРегиструј се 
 Профил Профил    Провери приватне порукеПровери приватне поруке   ПриступиПриступи 

Поштовани посетиоци, да бисте остављали поруке на нашем форуму, претходно се морате регистровати. Хвала!

Турци оборили руски авион

 
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар
Погледај предходну тему :: Погледај следећу тему  
Аутор Порука
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Уто Нов 24, 2015 6:53 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Турска оборила су-24.
Не знам да ли Русија има од раније планиран одговор на овакав догађај, али мислим да ћемо у скорије вријеме сви заједно ј.бати јежа у леђа.
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Уто Нов 24, 2015 10:29 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Мислим да се неће десити ништа посебно. Мало ће галамити једни на друге, ускро ће се заборавити и на томе завршити. У Украјини гине на стотине људи, а Русија се понаша као да се то дешава на другој планети. Русија је до сада наступала сувише опрезно, без жеље да уђе у отворен сукоб са Западом, не треба сумњати да ће тако остати и даље.

Иначе, однос Русије и Турске задњих година је прилично чудан. Прво су у сукобу, а онда следеће године граде Јужни ток (Турски ток), да би коју годину касније Турска оборила руски авион. Очигледно да се око Турске играју игре као некад око СФРЈ. Обе стране је жарко желе у својим редовима.
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Уто Нов 24, 2015 10:32 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Бивши начелник руског Генералштаба Јуриј Балујевски сматра да је војни врх у Москви направио две грешке.

Прва: што је уопште дозволио да руски бомбардери иду у акције без подршке ловаца.

Друга: што није примењена сила одмах након напада турских авиона на Су-24.

Балујевски сматра да се Анкара одлучила за удар, који је Владимир Путин назвао „ударом с леђа“, не само због тога што Русија Турску лишава јефтине нафте из Сирије, него и зато што се сиријска армија све више приближава граници са Турском – потискујући оне које Анкара штити, подршава и финансира.

Балујевски, иначе, предлаже да Русија искористи право на самоодбрану које јој гарантује члан 51. Повеље УН:

„Наш авион је уништен. Зато имамо право да употребимо оружје против оних који су у суштини ударили на сам суверенитет Русије и на наше пилоте. Додуше: требало је ударити одмах након што су они ударили. Али, ако нам не врате другог пилота, ако га ликвидирају – тада се треба држати тактике спржене земље. Тада не сме бити никакве поштеде!“
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Уто Нов 24, 2015 10:35 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Та ситуација око пилота може пре да буде окидач за неку одмазду него сам губитак авиона.
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Velizar
Члан


Придружио: 29 Јун 2010
Поруке: 180

ПорукаПослао: Сре Нов 25, 2015 10:37 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Знам да овај текст одскаче од теме али нема теме о дешавањима у Сирији и Ираку.

Ситуацију у Сирији пратим колико ми време дозвољава, повремено, покушавајући неке ствари да схватим поред информација које нам се свакодневно пласирају медијима. Приметио сам да су све јако сличне једна другој па ме ужасно нервирају. Такође сам покушао да одгледам пар емисија које се баве овим проблемом и иста ситуација, као да једни другима прослеђују концепт емисије па чак и питања.
Ствари ћу посматрати из мало другачијег угла:
Неко дуже време радим као машински инжењер на пројектима, разради, извођењу, техничкој подршци и одржавању постројења за вађење, транспорт, прераду и складиштење нафте, гаса и њихових продуката. Искуство за овај текст имам како у бироу, тако и у пракси радећи по забитима Азије са много нација, компанија и послодаваца па почињем да наводим нека питања и ситуације за које још нисам чуо у медијима, у нашим нарочито, да је неко поставио:
- Процена је да ИСИС од вађења, прераде и транспорта нафте дневно приходује око 3 000 000 америчких долара. Сазнао сам информацију да ту сирову нафту продаје по цени од 8,00 до 10,00 долара за барел. Просечна цена је око 9,00 долара па се лаком рачуницом дође до цифре од 333 000 барела дневно. То је јако озбиљна количина за једеног средњег произвођача нафте а камоли за гомилу терориста-дивљака.
- Ако већ производе толику количину мене занима ко та постројења пројектује, прави, монтира и одржава? Тренутно радимо на постројењу сличних капацитета и могу вам рећи да је много много тежак и комплексан посао. Пројектовањем тако нечега бави се између 300 и 500 одличних стручњака скоро две године, разраду и ревизију пројеката ради 50-100 инжињера 1-2 године, изградњу 30-50 инжињера са још 1 000 до 2 000 радника 2-3 године.
- Рекли су да је део инфраструктуре наслеђен. Ја, колико се сећам, пре неку годину речено је у медијима да су терористи уништили или тешко оштетили готово сву нафтну инфраструктуру и постројења на северу Ирака и у већем делу Сирије јер на тај начин хоће да финансијски ослабе те државе и да им пресеку главну финансијску артерију. Па како сада сви ти системи раде јер ремонт и порпавка тога кошта јако пуно и потребно је веома много људи за све то а Американци их бомбардују већ неко дуже време.
- За све то, осим људи, потребно је веома много механизације, посебне опреме и уређаја који су астрономски скупи и производи их само 10-15 фирми на свету. Како они долазе до свега тога?Ко им то испоручује и како знају да одаберу праву врсту опреме и ко то све монтира, усклађује и пушта у погон.
- Па чак и да су све то набавили и да све то ради они плаћања и све трансфере новца сигурно не врше у кешу него иде преко рачуна. Зар је могуће да нико не може да уђе у траг том новцу? Да ли нико не може да региструје никакав трансфер новца или плаћање? Ако држе у банкама сигурно немају неке експозитуре у оним пустињским вукојебинама и услова за електронско плаћање. Ако то ради неко за њих, С.Арабија и сл. и томе се врло лако може ући у траг.
Тако да ми све ово личи на једну веома велику превару и да је питање да ли уопште тамо има икакве „државе“ или је то само прича да би се пажња скренула. Да заправо тамо има само по ободу терориста а да су огромна пространства потпуно празна и да мултикомпаније раде да само пршти. Чујемо и видимо да врло често се на огласима по разним светским водећим компанијама траже инжињери за ове послове али у Ираку и плате су огромне.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Velizar
Члан


Придружио: 29 Јун 2010
Поруке: 180

ПорукаПослао: Сре Нов 25, 2015 12:22 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

ЈОШ ЈЕДАН ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ О КОМЕ АПСОЛУТНО НИКО НИКАДА НИЈЕ НИ ЈЕДНУ РЕЧ ПРОГОВОРИО

Медији извештавају о дешавањима у Сирији и Ираку само о борбама против терориста. У последње време фокусирају се на Русе и нешто на остале. Почело је да се говори и о илегалној трговини нафтом али врло стидљиво, међутим ја до сада, у медијима, нисам чуо нити видео да је неко једну једину реч рекао о нечему што може бити огроман проблем са стравичним последицама по цео регион. Реч је о хидроелектранама у Сирији и Ираку. Зашто оне? Објаснићу:
Еуфрат настаје од река Мурат и Карасу неких 100км пре границе са Сиријом и пресечен је великом хидроелектраном Ататурк. Након тога улази у Сирију и ту је пресечен хидроелектраном Тишир а део тока се преусмерава у огромно акумулационо језеро Асад. ХЕ (хидроелектрана) Тишир инсталисане снаге 630 МW а капацитет акумулационог језера је 1,3 милијарде кубика. Други део тока реке Еуфрат се преусмерава у акумулационо језеро Асад које је капацитета 11,7 милијарди кубика. Када Турци затворе све уставе на Ататурку онда постоји бојазан да се драстично наруши ток Еуфрата па да акумулационо језеро и ХЕ Тишир останну без воде. Зато су уграђене огромне пумпе капацитета до 500 кубика (тона) у секунди да препумпавају воду из акумулационог језера ХЕ Ататурк у даљи ток Еуфрата. Пре месец и по Турци су потпуно затворили уставе и вода уопште не долази до ова два објекта. Међутим проблем је постао још сложенији када су терористи овладали и том Хидроелектраном и сада ниво воде је опао за 6 м, а у језеру Асад за 8м. Воду само за себе имају терористи а народ буквално умире од жеђи.
У Ираку је ситуација још гора, ХЕ Хадита, Мосул,Самарра и Фалуџа су у рукама терориста већ дуже време и потпуно је обустављена испорука струје и воде становништву. О каквим се хидроелектранам ради говоре следећи подаци:
- Хадита има инсталисани проток од 11 000 кубика (тона) у секунди и снагу од 660 МW висина воде је око 154м;
- Самарра има инсталисан проток од 9 000 кубика (тона) у секунди и снагу од 84 МW;
- Мосул има инсталисани проток од 13 000 кубика (тона) у секунди и снагу од 1052 МW висина воде је око 300 м;
- Фалуџа има инсталисани проток од 3600 кубика (тона) у секунди.
Акумулациона језера ових ХЕ су толиког капацитета да могу да обезбеде пијаћу и санитарну воду готово целог Ирака. Тамо је несташица воде велика као и струје. Народ око тих токова буквално умире свакодневно.
Осим несташице воде и струје за бонице, домаћинства и сл. постоји јако велика бојазан од дизања истих у ваздух. У Сирији Руси са регуларном војском потискују терористе и једном приликом доћи ће вероватно и до саме бране Тишир. Ако виде да губе могу тражити од Турске да пусти воду и дићи у ваздух што би проузроковало страховите последице можда и до пар стотина хиљада мртвих а о елементарном разарању после потопног таласа да и не говорим. Плашим се да то терористи не ураде а западњаци искористе да окриве Русе због неодговорне ратне кампање и да се представе како су они протеклих година споро напредовали јер су се плашили да терористи то не ураде па су тако чували животе недужног становништва.
У Ираку би ситуација била много гора. Сматра се да би само од Мосула могло да настарда и до 2 милиона људи а последице би биле несагледиве.
Време ће показати шта ће се даље дешавати али се плашим да се цела криза неће уопште брзо, лако и безболно завршити.
(Поређење:
ХЕ Ђердап 1
Инсталисани капацитет 1026 МW;
Инсталисан проток 4800 кубика (тона) у секунди:
Висина акумулационог језера 67м.)
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Сре Нов 25, 2015 8:14 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Откровење Јованово
16; 12 - И шести изли чашу своју на велику реку Еуфрат; и пресахну вода њезина, да сс приправи пут царева са истока сунчевога.

Мени је лично, чим сам чуо за оборен авион, пало на памет пророчанство Светог Пајсија Светогорца о рату Руса и Турака и ослобођењу Цариграда. Нисам фаталиста који само очекује остварење неког пророчанства, али цијели свијет је узаврео и вјерујем да нас све ово нече заобићи (а и када јесте?). А и у Србији је неко надреално стање из којег не видим излаз без једне свеопште катарзе.
Ја и ово у Сирији не могу никако локализовати, да ће се све завршити поразом ИСИЛа и прекидом даљих сукоба. Можда то јесте ратни циљ Русије, али бојим се да је много већи сукоб тек почео.

едит: Ускоро Русија данас на српском на http://rt.rs/
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Чет Нов 26, 2015 9:17 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

http://borbazaveru.info/content/view/8339/1/
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Velizar
Члан


Придружио: 29 Јун 2010
Поруке: 180

ПорукаПослао: Пон Нов 30, 2015 12:40 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Убијен Рашид Бараш, човек који је издао наређење да се ликвидира катапултирани пилот.
Рокнули га негде у брдима Латакије.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Суб Дец 12, 2015 7:39 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Премa подaцимa Ислaмске зaједнице у ослобођебном делу Сирије у току је aктивни феномен религије, јер муслимaни мaсовно у знaк зaхвaлности због интервенције Русије мењaју веру у прaвослaвље.

Ислaмски високи велодостојник у северном делу грaдa Алепa Албaр Емдиa тврди дa је у последњих месец дaнa премa њиховим подaцимa око 3400 људи променило веру у прaвослaвље и то сaмо у том делу грaдa Алепa који је мaхом и дaље под контролом Ислaмске држaве.

У остaлим деловимa Сирије око 2000 људи недељно постaје прaвослaвне вере. Инaче премa неким рaнијим подaцимa хришћaнa је било све мaње у Сирији од кaко се појaвилa Ислaмскa држaвa. Међутим у току је поврaтaк ситуaције, пa чaк и побољшaње нa релaцији ислaм прaвослaвље.
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Пон Дец 21, 2015 7:45 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

http://www.vaseljenska.com/misljenja/svetski-rat-je-neizbezan/
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Velizar
Члан


Придружио: 29 Јун 2010
Поруке: 180

ПорукаПослао: Уто Дец 22, 2015 4:41 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Прелазе у Православље, драгом Богу хвала, зато што су Алавити.
Они тврде да су они сама изворна бит ислама иако сунити тврде да су секта. Ни шити им се баш не одушевљавају али их признају.
Настали су после Мухамедове смрти из шитског тумачења тако да су његова подгрупа. Још једна битна ствар за прелазак у Православље је и то што они верују да се на небо може стићи само ако си Муслиман или Хришћанин и да им је свеједно коме ће припадати.
За време владавине Француза у тим крајевима само они нису против њих ратовали, знали су чак, у неким ситуацијама и бити на њиховој страни.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Velizar
Члан


Придружио: 29 Јун 2010
Поруке: 180

ПорукаПослао: Чет Јан 14, 2016 5:18 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Пре неки дан прочитах вест да су америчке специјалне снаге извршиле десант на хидроелектрану Тишир и заузеле је.
Овако ће само ублажити катастрофу.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Нед Феб 21, 2016 8:43 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Мој први закључак након сусрета Кирила и Франциска је био: Ово није могло да се уради без знања и сарадње, а можда и нареења самог Путина. Овај догађај је, сем ако се не деси неко заиста велико чудо, почетак краја Руске империје и можда њеног потпуног нестанка са историјске сцене. Исто се десило и са Византијом, почетак њезиног краја је њен блуд са латинима. Ко год није гледао Византијску лекцију нека обавезно погледа, ништа се није промјенило у задњих хиљаду година. Проклет је човијек који се узда у човијека. Због тога никада нисам имао велике нада у Путина. Чак и да он има искрену жељу да обнови Руску империју, он ипак није дорастао тренутку, а није цар па онда није ни позван да то уради. Једино што је он могао да уради, а можда би још увијек и могао је да припреми долазак помазаника Божијег. Питање је да ли то он хоће?
Одличан текст на ову тему:
http://borbazaveru.info/content/view/8556/1/
У фуснотама је цитат Алберта Пајка:
У писму које је амерички масон 33˚ и писац масонске „библије“ Морал и догма, Алберт Пајк, упутио италијанском масону Ђузепе Мацинију, 15. августа 1871, пише: „Трећи светски рат мора бити проузрокован између ционистичких и лидера исламског света. Рат мора бити спроведен на такав начин да ова два света уништавају једни друге, где ће се придружити и остали народи, наравно, још једном подељени, до тачке потпуног физичког, моралног, духовног и економског уништења. /.../ Многи ће тада доћи до граница разочарања у хришћанство, чији ће свети дух, који носе у себи, од тог момента бити без компаса и правца, замениће анксиозност за идеално, али не знајући куда да иду и ко да их сада води, добиће право светло кроз универзално испољавање ћисте доктрине Луцифера.“

Такође ево и интерсантних слика:
https://www.google.me/search?q=fraNCIS+KISS+HAND+ROCKEFELLER&espv=2&biw=1366&bih=653&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjApLuHy4nLAhXpJJoKHTEYBogQsAQIGA

И још мало о садашњем папи, тек да знамо са ким имамо посла:
http://borbazaveru.info/content/view/8543/1/
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Сре Феб 24, 2016 3:32 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Не знам да ли је важно, али је интересантно да је патријарх Кирил из Кубе преко Бразила долетео на Антартик.

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin



Постоје неке мистериозне приче у вези ове посете, али нисам пронашао никакве конкретне доказе па зато нећу да их ширим.
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Пон Јан 22, 2018 10:48 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

http://www.nspm.rs/savremeni-svet/sta-se-dogodilo-na-ruskoj-vazduhoplovnoj-bazi-hmejmim-i-da-li-je-mozda-prerano-proglasena-ruska-pobeda-u-siriji.html
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Прикажи поруке из последњих:   
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар Сва времена су GMT + 1 сат
Страна 1 од 1

 
Скочи на:  
Не можете писати нове теме у овом форуму
Не можете одговорити на теме у овом форуму
Не можете мењати ваше поруке у овом форуму
Не можете брисати ваше поруке у овом форуму
Не можете гласати у овом форуму


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
This forum is translated in Serbian_cyrillic by: Damjanac Djordje