Српски Интернет парламент Форуми Српски Интернет парламент

 
 FAQ/УпутствоFAQ/Упутство   ТражиТражи   Листа члановаЛиста чланова   Корисничке групеКорисничке групе   Региструј сеРегиструј се 
 Профил Профил    Провери приватне порукеПровери приватне поруке   ПриступиПриступи 

Поштовани посетиоци, да бисте остављали поруке на нашем форуму, претходно се морате регистровати. Хвала!

Завера свих завера: Земља је равна плоча!?
Иди на страну 1, 2, 3, 4  Следећи
 
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар
Погледај предходну тему :: Погледај следећу тему  
Аутор Порука
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Нед Јул 05, 2015 7:17 pm    Наслов: Завера свих завера: Земља је равна плоча!? Одговорити са цитатом

Људи су хиљадама година уназад веровали да је Земља равна плоча и да је центар Свемира. Свака религија је имала своју верзију ове приче. А онда се у XVI веку појавио Коперник који је створио нови модел света: Земља је сфера која се око своје осе окреће брзином од око 1600 км/ч, а око Сунца путује брзином од 110000 км/ч. На руку те теорије ишло је то што у то време није постојала технологија која би могла да потврди или оповргне ову тврдњу. Први балон са људском посадом полетео је тек 1760. године, бродови су пловили углавном уз копно, а на дуже стазе ишло се само копненим путем. И тако је рођна нова наука. Полако су религије под утицајем "научних" кругова попуштале и прихватале теорију о Земљи у облику лопте. Убрзо је ова теорија ушла у школске учионице и то се данас прихвата као нешто о чему нема смисла расправљати.

Први авион је полетео 1903. године, али ипак све до 1957. ниједна летелица није отишла толико високо да би потврдила оно што се учи у школама. И баш тада почиње мистерија. САД и Русија су још тада биле довољно моћне земље да нам обезбеде коначан доказ да је Земља у облику глобуса. Међутим, прошло је око 50 година од почетка истраживања свемира, и ми још ни дан данас нисмо видели доказ који би нас уверио да је Земља стварно онаква како нам говоре да јесте. Запањени?!

Па добро, дајте ми један једини доказ да је Земља у облику сфере. За које доказе знате? Глобус у кабинету за географију? Јел то доказ? Земаљска кугла која се врти на почетку Дневника? Јел то релевантан доказ? Многобројни "звездане стазе" серијали? Неки ће се досетити па рећи да постоје на хиљаде и хиљаде фотографија, сликаних из свемира, које доказују горњу тврдњу. Ако постоје, покажите ми бар једну.

Ако у Гуглу укуцате појам за претраживање нпр. "earth from space" (или неки сличан), добићете гомилу слика за које са 99,9% сигурности можемо да тврдимо да су то компјутерски генерисане фотографије (cgi). Где су праве слике? Па нема их! Или бар ја нисам налетео на њих. Можда ви будете имали више среће. Можда су ове слике које се појављују на Гуглу могле да прођу пре 20-30 година, али верујем да данас, уз развој рачунарске технике сваки мало бољи веб дизајнер може да уради исте овакве фотографије.Исти случај је и са осталим планетама које су наводно посетиле летелице са Земље. Ни једне праве слике. Ових дана сам имао прилику да одгледам неколико емисија на "Националној географији" које су се бавиле свемиром, и све до једне су користиле рачунарску анимацију да "докажу" своје тврдње. Без и једне једине праве фотографије.

Друштво које пропагира тезу да је Земља округла равна плоча делује под називом "Flat Earth societies", и основано је још 1956. године. У међувремену десила су се нека претумбавања у удружењу, која нису толико битна, али је основна прича о равној Земљи мање-више непромењена до данас, мада постоје разне варијације код различитих чланова, али се сви слажу да је Земља равна плоча, непокретна (не окреће се ни око своје осе, нити око Сунца) и да је центар свемира. Око Земље се налази купола која не дозвољава да било какав објекат напусти земљину атмосферу.

Ово што даље будем написао овде не сматрајте никаквим необоривим доказима, већ су то просто неке занимљиве ствари о овој теми. Пре него што почнем да кажем да не верујем у "лет на Месец", "првог човека у свемиру", "истраживање свемира", "међународну свемирску станицу", "сателите који круже око Земље" и слично. Ако будем имао времена и воље (и ако не променим мишљење у међувремену), написаћу нешто и на ову тему. Али о томе касније. Да се усредсредимо на Земљу.


ТЕОРИЈА ЗЕМЉЕ КАО РАВНЕ ПЛОЧЕ

Прво, ово је модел равне Земље. Људи који проучавају ову тему немају новчана средства као што их поседује НАСА, па зато ово на слици нису прецизне мере континената, већ само модел како равна Земља изгледа.Као што видите, она област коју називамо Северни пол налази се у центру плоче, док тзв. Јужни пол или Антарктик не постоји. Односно, оно што се сматра за Антарктик је у ствари огроман ледени појас који окружује Земљу. На горњој слици приказан је белом бојом и иде по ободу. Шта се налази иза тог белог бедема не зна се и постоје велика спорења. Једни тврде да од краја почиње свемир, док неки други тврде да је појас бескрајан, а неки чак да се кроз тај појас може стићи и у друге светове сличне Земљи.

1) Овде бих изнео прву занимљивост. Званичну заставу Уједињених нација на којој се налази модел равне Земље. Не глобуса, већ равне Земље! Ово класје около би требало да представља ледени појас око Земље. Ако добро погледате видећете да су приказани сви континенти осим Антарктика? Где је нестао Антарктик?2) Друга занимљивост је да је хоризонт, колико год да се удаљимо или попнемо у вис, увек раван и увек у висини очију. Чак и на висинама од 10 000 метара и више, хоризонт је у висини очију. Да ли би то било могуће да је Земља у облику лопте? Зар хоризонт не би требао да “пада” испред нас, а са стране да се криви. А он је увек раван без обзира на удаљеност и висину са које га посматрамо.3) Она прича како брод нестаје иза морског хоризонта је мит. Колико видим на снимцима на јутјубу, ако имате довољно јак објеткив, сваки брод који је “зашао” иза хоризонта може да се види ако се гледа крoз објектив који довољно увећава.Такође, бродови виде светионике на великој удаљености, и до 150 миља, што не би било могуће да је земља кугла.

4) Ако се Земља окреће око своје осе брзином од око 1600 км/ч, а око Сунца брзином од око 110 000 км/ч, а заједно са Сунцем јури кроз свемир брзином од око 600 000 км/ч, како је могуће да се то кретање уопште не осећа?

Ако се Земља окреће око своје осе 1600 км/ч, да ли то значи да авион који лети у смеру окретања Земље никада неће стићи на аеродром јер путнички авиони лете просечним брзинама од свега 500-800 км/ч?

Такође, окретање Земље око своје осе проузроковало би да лет у супротном смеру од смера окретање Земље буде краћи него лет у смеру окретања, а онo увек исто траје (мерено сатом на руци путника) без обзира на коју страну лети. Једина разлика која настаје је разлика због временских зона.

5) Ако се Земља окреће око Сунца, како то да је звезда Северњача увек изнад северног пола, без обзира на положај Земље током свог пута око Сунца. Северњача је увек на истом месту. Како?

Такође, и распоред осталих звезда на небу не би могао да буде исти у односу на посматрача са Земље.

Да не дужим превише, кога тема заинтересује нека потражи на интернету, има још занимљивих података.

6) Последње што бих истакао, а има још много тога, су чудни авио летови на јужној хемисфери. Док се на северном Атлантику види густ саобраћај, дотле се на југу не види ни један једини авион да прелеће океан. И не само то. Карта буде празна (проверавао сам пре 10 минута), а онда се само од једном уз обалу појави авион, право ниоткуда!Док за летове на северу можете да кликнете на авион и да видите куда или одакле лети, дотле се на југу појављује маршрута само уз обалу. Док се авион мало удалљи од обале, потпуно нестаје са радара.

Неких десетак минута сам разгледао авионске карте на јужној хемисфери и приметио да не постоје директне везе између градова преко океана. У ствари, пронашао сам само један директан лет између Сао Паола и Јоханесбурга по цени од 760 фунти, док су сви остали летови са два и више слетања, и коштају од 1100 фути па навише. Ево два снимка са јутјуба који говори о овоме.

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin

Скочи на Youtube Download VideophpBB PluginИначе, енглески научник Samuel Birley Rowbotham (1816–1884) је још 1881. године објавио књигу Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe у којој је после низа експеримената тврдио да земља није глобус, већ равна плоча. Више о тим огледима погледајте на овом линку: http://www.sacred-texts.com/earth/za/za05.htm

На јутјубу има неколико канала који се баве овом темом, и сви они мање више врте исту причу. Ево неких занимљивијих, по мом избору.

https://www.youtube.com/channel/UCTdBlZdQL0bnVqpJj1DvR8A
https://www.youtube.com/channel/UC_N3ey_G4TUsdUbV1gjsL9Q
https://www.youtube.com/user/ericdubay77/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=4
https://www.youtube.com/channel/UCS_FY5mR4g22L_E9t1D_ExQ
https://www.youtube.com/user/TheNASAchannel/videos
https://www.youtube.com/playlist?list=PLltxIX4B8_URNUzDE2sXctnUAEXgEDDGn

А да, за крај чувена игра и њене карте које су се до сада показале као тачне.


_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац


Последњи изменио njemen дана Чет Дец 10, 2015 8:40 pm. измењено укупно 1 пута
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Дарко
Члан


Придружио: 04 Јул 2012
Поруке: 177

ПорукаПослао: Пон Јул 06, 2015 10:42 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Током помрачења месеца планета земља баца сенку елипсастог облика, тј. њена ивица је округла. Једино тело које увек пројектује округлу сенку јесте сфера.

Такође, довољно је видети разлику у временским зонама, тј. када је на једном делу планете мрак, у другом је дан, што би дефинитивно било немогуће да је земља равна.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Cara
Ветеран


Придружио: 19 Окт 2004
Поруке: 2585
Локација: RS

ПорукаПослао: Пон Јул 06, 2015 12:01 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Лично познајем неколико људи који су опловили свијет. Остаје ми само да им вјерујем да је земља округла.
_________________
ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
VoiD
Посланик


Придружио: 30 Дец 2002
Поруке: 4795

ПорукаПослао: Пон Јул 06, 2015 12:09 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ја ћу сачекати да видим шта на то каже Вучић, не бих се изјашњавао пре тога...
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Kaiser Soze
Ветеран


Придружио: 08 Окт 2005
Поруке: 515
Локација: Atlantis

ПорукаПослао: Уто Јул 07, 2015 1:27 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Malo li je pravih zavjera ..samo mi jos treba da je Zemlja ko Jafa keks..
_________________
http://mikrotheos.blogspot.co.uk/
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Посети сајт аутора
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Чет Јул 09, 2015 6:41 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Cara ::
Лично познајем неколико људи који су опловили свијет. Остаје ми само да им вјерујем да је земља округла.

Могуће је да се Земља оплови и да је равна плоча.
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Чет Јул 09, 2015 7:41 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Дарко ::
Током помрачења месеца планета земља баца сенку елипсастог облика, тј. њена ивица је округла. Једино тело које увек пројектује округлу сенку јесте сфера.

Нисам разумео објашњење. На коју површину Земља баца сенку током помрачења месеца?

Цитат:

Такође, довољно је видети разлику у временским зонама, тј. када је на једном делу планете мрак, у другом је дан, што би дефинитивно било немогуће да је земља равна.

То није могуће ако је Сунце удаљено 150 милиона километара, како нас учи званична наука. Међутим, ако је Сунце удаљено 5000 километара од Земље, и пречника је отприлике 50 km, и креће се по Земљиној кружници, онда је могуће имати временске зоне.

Отприлике овако:

_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац


Последњи изменио njemen дана Суб Јул 18, 2015 6:41 pm. измењено укупно 1 пута
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Kaiser Soze
Ветеран


Придружио: 08 Окт 2005
Поруке: 515
Локација: Atlantis

ПорукаПослао: Пет Јул 10, 2015 11:01 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Dobro , ovo dakle dovodi u pitanje sve "zvanicne" fizicke zakone , a takodje zahtjeva ucesce miliona velikih i malih naucnika (zavjerenika) i njihovih studenata..da bi se napravila obmana sa ciljem da ?
_________________
http://mikrotheos.blogspot.co.uk/
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Посети сајт аутора
Cara
Ветеран


Придружио: 19 Окт 2004
Поруке: 2585
Локација: RS

ПорукаПослао: Пет Јул 10, 2015 11:47 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Њемене и ја се слично питам и не видим смисао завјере око тога.
_________________
ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Суб Јул 11, 2015 9:39 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Па завера је, ако постоји, религијске природе као и свака завера.

Шта тек рећи за дарвинизам? Зар и за то гледиште нису потребни милиони научника и њихових студената? А они постоје и папагајски понављају ту бесмислену теорију. Чак су и научне законе променили, па више живо не настаје од живог, него може и из камена уз помоћ небеских муња.

Ако смо могли дарвинизам да усвојимо као истину, онда је по мом мишљењу још лакше усвојити Земљу у облику сфере. Дарвинизам може скоро свако да истражује, док су за истраживање космоса потребна велика финансијска средства, а ту монопол држи НАСА. Како НАСА каже, то је истина. Ту су још и РосКосмос, ЕСА (Европска Свемирска Агенција), Кинези са својим смешним филмовима из свемира...

Просто, ако је Земља лопта која се окреће око своје осе, зашто не прикажу филм који то недвосмислено доказује? Ако су могли пре пола деценије да усликају онакве слике са Месеца, уз развој дигиталне фотографије и филма и модерних сателита, то данас не би био никакав проблем. А тог филма нема. Једино што налазимо су невешто генерисане компјутерске анимације. Зар то не буди сумњу? Бар сумњу, не тврдим да је сад то доказ за било шта.

Иначе да кажем да је ова "теорија завере" око Земље прва научна чињеница у коју нисам поверовао, тако рећи почетак мојих антизавереничких активности. Wink Сећам се као да гледам, још сам био предшколског узраста, како ми другари на фудбалској лопти објашњавају како изгледа планета Земља, а ја им говорим да је то немогуће, да би сви који живе са доње стране висили наглаваче и попадали у свемир. А онда се неко досетио па ми одговорио да људи живе само са горње стране. Laughing Ваљда отуда моје интересовање за ову тему.

Ако ништа друго, бар сам обновио своје знање из астрономије. Да ме је неко пре 3 месеца питао колико је Сунце удаљено од Земље, колико Месец... Која је величина Месеца? Којом брзином се Земља окреће око своје осе, а којом око Сунца, само бих га бело погледао. Овако сам се бар едуковао. Smile
_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Суб Јул 11, 2015 10:51 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ево како научници објашњавају зашто се виде објекти "иза хоризонта"

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin


_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Kaiser Soze
Ветеран


Придружио: 08 Окт 2005
Поруке: 515
Локација: Atlantis

ПорукаПослао: Пон Јул 13, 2015 3:34 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ako je zavjera spekulativnog i "zabavnog karaktera" , onda je interesantno cuti i o alijenima , reptilima , Atlantidi, chemtrails, Area 51 ... i ostalim interesima homo conspirologisa ...Ja sam licno ubijedjen . da se ogromna sredstva izdvajaju za "industriju conspirologije" na Zapadu , kako bi se stvorilo sto vise magle i zabune da se priikriju one prave...U stvari , tesko da se ista vise i krije..
_________________
http://mikrotheos.blogspot.co.uk/
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Посети сајт аутора
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Сре Јул 15, 2015 12:14 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Морало би и Сунце бити равна плоча, тј мора бити усмјерени рефлектор који обасјава само одређени дио наше равне плоче. А и тада не било мрака јер би морало бити расипања свјетлости тако да се види нека свјетлост у даљини. Како би тај рефлектор од Сунца обасјавао Мјесец? Ако је уперен према Земљи како онда обасјава Мјесец? Ако је сунце кугла онда без обзира што се налази на само 5000 км висине мора обасјавати цијелу равну плочу и не би било мрака.
Онда и проблем планета које се налазе "даље од Сунца", како би оне биле уопште видљиве ако их Сунце не обасјава јер је и оно равна плоча?
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
zero
Ветеран


Придружио: 20 Феб 2008
Поруке: 622
Локација: Herceg Novi

ПорукаПослао: Сре Јул 15, 2015 12:14 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Иначе свака част за тему, барем је мало живнуло на форуму.
_________________
Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Суб Јул 18, 2015 11:34 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Па неки и тврде да су месец и сунце у облику диска. Признајем да ми је тај део најмање јасан, па зато не бих да износим своје закључке.

Ево једног интересантног снимка за размишљање

Скочи на Youtube Download VideophpBB PluginИначе, ево још једног показатеља како наука штелује своје резултате. Ако се сећате 2012. године је изведен скок "са ивице свемира". Висина је отприлике била око 39 километара. Погледајте прву слику која је усликана камером из капсуле где се јасно види да је хоризонт раван. А онда следећа слика, усликана камером изван капсуле, где се види да је хоризонт закривљен. Ко се бар аматерски бавио фотографијом зна да постоји објектив који се зове "рибље око" и који се користи када желимо да на фотографији изазовемо фактор закривљености објекта. Односно, то је широкоугаони објектив а последица захватања ширег угла је закривљеност објеката.И за крај поздрав од оних који су организовали ову представу.


_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац


Последњи изменио njemen дана Нед Дец 13, 2015 11:33 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Дарко
Члан


Придружио: 04 Јул 2012
Поруке: 177

ПорукаПослао: Нед Јул 19, 2015 12:56 am    Наслов: Одговорити са цитатом

njemen ::
Дарко ::
Током помрачења месеца планета земља баца сенку елипсастог облика, тј. њена ивица је округла. Једино тело које увек пројектује округлу сенку јесте сфера.

Нисам разумео објашњење. На коју површину Земља баца сенку током помрачења месеца?


На површину месеца.

njemen ::
Иначе, ево још једног показатеља како наука штелује своје резултате. Ако се сећате 2012. године је изведен скок "са ивице свемира". Висина је отприлике била око 39 километара. Погледајте прву слику која је усликана камером из капсуле где се јасно види да је хоризонт раван.


Овде се види само мали део хоризонта. Ако погледаш леву слику "закривљеног" хоризонта и узмеш у у обзир само његов мали део, исто ће ти се чинити да је "раван".
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Чет Јул 30, 2015 9:15 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Дарко ::

Овде се види само мали део хоризонта. Ако погледаш леву слику "закривљеног" хоризонта и узмеш у у обзир само његов мали део, исто ће ти се чинити да је "раван".

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin


_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Солунац
Члан


Придружио: 05 Јан 2009
Поруке: 110

ПорукаПослао: Нед Авг 02, 2015 3:52 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

njemen ::
2) Друга занимљивост је да је хоризонт, колико год да се удаљимо или попнемо у вис, увек раван и увек у висини очију. Чак и на висинама од 10 000 метара и више, хоризонт је у висини очију. Да ли би то било могуће да је Земља у облику лопте? Зар хоризонт не би требао да “пада” испред нас, а са стране да се криви. А он је увек раван без обзира на удаљеност и висину са које га посматрамо.


Ово баш и није тачно. Уколико је вријеме лијепо, тј. хоризонт је видљив, на интерконтиненталним летовима се може примијетити блага закривљеност. Даље, хоризонт (видикова линија) примјетно „престаје да буде у висини очију” тек кад се човјек вине много, много високо. То је сасвим природно и нема никакве завјере. Ствар је у математици. Разлог за тако нешто лежи у чињеници да оно што људи сматрају јако великом висином је у односу на полупречник Земље прави „мачији кашаљ”.

На крају крајева, зар се не види из посљедњег поста, гдје је окачен ЈуТјуб снимак Земље из балона, да је хоризонт управо благо савијен?

Даље, нек неко легне и гледа залазак Сунца. У посљедњем тренутку нек нагло устане. Ето му нове, друге прилике да гледа како Сунце залази.Smile

njemen ::
3) Она прича како брод нестаје иза морског хоризонта је мит. Колико видим на снимцима на јутјубу, ако имате довољно јак објеткив, сваки брод који је “зашао” иза хоризонта може да се види ако се гледа крoз објектив који довољно увећава.


Хм, ни ово није тачно. Ето, хајде нека неко нађе довољно јак објектив, па да види брод који прелази Атлантик у цјелини, када му се прво појави врх.

Но, не мора се човјек „хватати за бродове”. Може путовати на трговачком броду и примијетити да се при доласку у Њујорк прво уочавају врхови високих зграда. Значи, прича о „довољно јаком објективу” просто пада у воду. Виде се само врхови, и то голим оком. Какав год дурбин да узмеш, не можеш им видјети подножје.

njemen ::
Такође, бродови виде светионике на великој удаљености, и до 150 миља, што не би било могуће да је земља кугла.


Ово је претпостављам нека шала. Има свјетионика који су постављени на брду и они се заиста могу из далека видјети. С друге стране, они који су постављени на омањим и јако ниским острвима се не виде са велике удаљености. То управо потврђује супротну тезу. Даље, је ли неко рачунао колико изађе 150 миља? Може ли да ми каже гдје се налази тај свјетионик. Мислим, због чега се градио? Треба га спазити са скоро 300км??? Па какве су то воде, мајко мила?!Smile Могуће је да је неко тако нешто изградио, али треба све околности узети у обзир. Људи су свакакве глупости правили и градили, а за неке чак и имали разлог.Smile

njemen ::
4) Ако се Земља окреће око своје осе брзином од око 1600 км/ч, а око Сунца брзином од око 110 000 км/ч, а заједно са Сунцем јури кроз свемир брзином од око 600 000 км/ч, како је могуће да се то кретање уопште не осећа?


Па, врло просто, инерција. Још су Стари Грци дали одговор на то питање. Када је море мирно, човјек не осјећа кретање танкера, а иначе танкер се и на мирном мору (у односу на габарите човјека), много више труцка и скакуће, него Земља.Smile

Даље, какве везе има, када је у питању „осјећај”, кретање у склопу Сунчевог система кроз космос са обртањем око своје осе?

njemen ::
Ако се Земља окреће око своје осе 1600 км/ч, да ли то значи да авион који лети у смеру окретања Земље никада неће стићи на аеродром јер путнички авиони лете просечним брзинама од свега 500-800 км/ч?

Такође, окретање Земље око своје осе проузроковало би да лет у супротном смеру од смера окретање Земље буде краћи него лет у смеру окретања, а онo увек исто траје (мерено сатом на руци путника) без обзира на коју страну лети. Једина разлика која настаје је разлика због временских зона.


Је ли овдје ико икада путовао авионом??? Је ли неко примијетио да на дужим релацијама исток-запад у једном смијеру авион ипак мање времена лети него у другом? Не говорим о часовним зонама, него о дужини лета, управо мјерено часовником на руци путника. Није много, на пар хиљада километара је око 0.5+ часа, али је примјетно. Због чега? Па, авион је још увијек јако везан за земљину гравитацију, али пошто је на много већим висинама, утицај гравитације је мањи, па се је трајање лета са запада на исток заиста мало краће.


njemen ::
5) Ако се Земља окреће око Сунца, како то да је звезда Северњача увек изнад северног пола, без обзира на положај Земље током свог пута око Сунца. Северњача је увек на истом месту. Како?

Такође, и распоред осталих звезда на небу не би могао да буде исти у односу на посматрача са Земље.


Ово нема везе са тим да ли је Земља равна плоча, или пак кугла. Просто, ради се о обртању око осе. Због чега је Сјеверњача добила своје име? Smile

С друге стране, ако неко зна нешто из астрономије, онда он има у виду да је растојање од Сунца до Земље занемарљиво у односу на растојање од Земље до Сјеверњаче. Нека узме у шаке, израчуна колико је угаоно одступање, па нек види да ли би оно било примјетно голим оком.

njemen ::
6) Последње што бих истакао, а има још много тога, су чудни авио летови на јужној хемисфери. Док се на северном Атлантику види густ саобраћај, дотле се на југу не види ни један једини авион да прелеће океан. И не само то. Карта буде празна (проверавао сам пре 10 минута), а онда се само од једном уз обалу појави авион, право ниоткуда!


Да ли је неко упознат са расподјелом становништа по континетима, па самим тим и сферама? Много, много више становника живи на сјеверној полулопти. Такође, ту је и много већа количина капитала, индустрије, а самим тим и већа потреба за интерконтиненталним летовима.

И није тачно да се авиони појаве ниоткуда. И остали могу да тестирају. Ово је просто смијешно. Даље, то да ли нестане са радара или не је небитно, ако се упореди трајање лета и колико горива се потроши. Трајање лета и потрошња горива оповргавају чињеницу о Земљи као равној плочи.

njemen ::

То није могуће ако је Сунце удаљено 150 милиона километара, како нас учи званична наука. Међутим, ако је Сунце удаљено 5000 километара од Земље, и пречника је отприлике 50 km, и креће се по Земљиној кружници, онда је могуће имати временске зоне.


Управо супротно. Прије свега, није ријеч само о постојању временских зона, него каква је њихова геометрија. Интенизитет зрачења се лако може утврдити на различитим мјестима на земљи. Схватате?

njemen ::
Могуће је да се Земља оплови и да је равна плоча.

Oвдје на сцену ступа тригонометрија, и то сферна. 10 000км у једном правцу. Потом се прави заокрет у десно од 90 степени, па се поново иде 10 000 км. На крају се поново направи заокрет од 90 степени на десно и иде, опет, 10 000 км. Путник ће стићи у полазну тачку. Није могуће ако је у питању равна плоча.

njemen ::
Eво како научници објашњавају зашто се виде објекти "иза хоризонта"

И заиста се ради о једној рјеђој природној појави. Прије свега, није могуће стално видјети чикашке небодере. Појава да се свјетла небодера јасно виде, тј. како град стоји на језеру, се јавља тек почетком љета (од половине априла до половине маја). У осталим приликама, колико год "јак објектив" да се узме, небодери се не могу видјети у цјелини. Због чега?Smile

Даље, закривљеност мањих затворених водених површина, унутар великих копнених маса је блажа у односу на океан. И до може да допринесе заблуди. За крај, ово није ништа ново. И свјетла Кливленда се могу видјети, у ријетким приликама, с друге стране језера, из Канаде.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Cara
Ветеран


Придружио: 19 Окт 2004
Поруке: 2585
Локација: RS

ПорукаПослао: Уто Авг 04, 2015 6:47 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Солунац, хвала. Smile
_________________
ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
njemen
Посланик


Придружио: 05 Јан 2003
Поруке: 4273
Локација: Београд

ПорукаПослао: Уто Авг 04, 2015 7:46 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Нови експеримент, подизање балона са камером на 50 км висине, заказан је за 28. септембар.

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin


_________________
Када Србин хоће да се покаже демократом он се поистовети са својим непријатељима - Стеван Сремац
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил Посети сајт аутора
Прикажи поруке из последњих:   
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар Сва времена су GMT + 1 сат
Иди на страну 1, 2, 3, 4  Следећи
Страна 1 од 4

 
Скочи на:  
Не можете писати нове теме у овом форуму
Не можете одговорити на теме у овом форуму
Не можете мењати ваше поруке у овом форуму
Не можете брисати ваше поруке у овом форуму
Не можете гласати у овом форуму


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
This forum is translated in Serbian_cyrillic by: Damjanac Djordje