Српски Интернет парламент Форуми Српски Интернет парламент

FAQ/УпутствоFAQ/Упутство   ТражиТражи   Листа члановаЛиста чланова   Корисничке групеКорисничке групе   Региструј сеРегиструј се 
 Профил Профил    Провери приватне порукеПровери приватне поруке   ПриступиПриступи 

Поштовани посетиоци, да бисте остављали поруке на нашем форуму, претходно се морате регистровати. Хвала!

Монашки фудбал
Иди на страну 1, 2, 3, 4  Следећи

Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар
Погледај предходну тему :: Погледај следећу тему  
Аутор Порука
Cara
Ветеран

Придружио: 19 Окт 2004
Поруке: 1361
Локација: RS

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 2:53 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Скочи на Youtube Download VideophpBB Plugin

Hektor
Посланик

Придружио: 01 Сеп 2004
Поруке: 1784
Локација: Нови Сад

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 1:31 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

http://www.komentar.rs/sip/viewtopic.php?t=1356&start=0

Ту смо детаљно расправљали о томе. Тада је било да су неки од нас "ситничарили", али се временом показало ко је ко. Нажалост.
Vid
Посланик

Придружио: 31 Дец 2002
Поруке: 4734
Локација: Београд

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 2:06 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

То што су овда два "фудбалера" урадили не бих повезивао с фудбалом, будући да исте ствари ради и добар део епископа који се не експонирају на тај начин.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Посети сајт аутора
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 2:53 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ајде да не улазимо превише у расправу око овога. Ради се о томе да су неки са форума у целом том акту видели превише елемената "од овога света" у тим монасима и реаговали како су реаговали.

Кад у себи носиш превише овога света (као што га међу многима и ја носим), онда лако падаш у грешке због телесног умовања и губиш духовно расуђивање (мислим на монахе фудбалере овде)...

Можеш то да назовеш и тешким снисхођењем себи. А снисхођење себи, због успаване савести, може да води у дубље грехове итд...

И што се тиче спорта, колико ја знам, само новотарци практикују такве врсте разонода.

Ал ко што рекох, боље да не улазимо дубље у те расправе поново.

Последњи изменио Hektor дана Нед Јул 25, 2010 3:09 pm. измењено укупно 1 пута
Назад на врх
dijasporac
Ветеран

Придружио: 09 Апр 2003
Поруке: 1450

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 3:05 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Hektor ::
http://www.komentar.rs/sip/viewtopic.php?t=1356&start=0

Ту смо детаљно расправљали о томе. Тада је било да су неки од нас "ситничарили", али се временом показало ко је ко. Нажалост.

Заборавио сам ово хехехе, има ту доста занимљивих аргумената, али овај ми је један од дражих
Цитат:
Дијаспорац, замераш Кшатрији што је о једном политичком програму (евроазијском) разговарао САМО са једним владиком. Са колико си, живота ти, владика или свештеника ти разговарао пре него што си напао двојицу владика (од којих се један, Атанасије Јефтић, сматра једним од најугледнијих живих православних богослова, а његова дела се оправдано већ третирају као светоотачка литература), неколико монаха и једну монахињу епископије херцеговачко-приморске, и то без да си уопште гледао спорну емисију и без да знаш контекст целе приче.

Ти си нашао за слободно да вишедеценијску праксу играња фудбала владике Атанасије прогласиш за његову грешку чиме си индиректно устврдио да сам владика ту грешку свесно и намерно прави, с обзиром да је немогуће да му за тридесет или четрдесет година ниједан други владика или црквени ауторитет није указао на исту (грешку). Не кажем, можда то и јесте твоје право, али истовремено чуди како си тако строг према Кшатрији, од кога тражиш да своја политичка уверења проверава у разговору са више владика (ко да је члан Светог Синода, па по цео дан дебатује с њима).

gangsta За оно што се тренутно дешава, вратите се на моје постове 3-4 године у назад, а за оно што ће се десити у будућности, читајте сада Mr. Green
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 4:59 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Као што је Атанасије играо фудбал и док је био предводник тврде струје у СПЦ (када је заступа сасвим различите ставове по многим питањима, од литургије преко територијалног устројства СПЦ до екуменског питања), тако и међу владикама које не можемо ни да замислимо да потрче за лоптом има доста новотараца и екуменаца.
Уосталом, онај кога смо до јуче славили као "живог свеца", оставио нам је у аманет свог наследника Иринеја. Зато боље да судимо по делима него на основу утисака.
Што рече један мој ортак, некад се патријарх Герман возио у бесном америчком аутомобилу док су се владике возиле аутобусима. До јуче се патријарх Павле возио тролом а владике џиповима. Па ви просудите ко је био бољи патријарх.
Назад на врх
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Нед Јул 25, 2010 7:41 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Софизам ет итц бест Smile

Нико није рекао да сви новотарци играју фудбал, већ само да међу "тврдима" нема "спортиста".
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 1:10 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Има итекако и међу тврдима спортиста. Каратиста, на пример. А као што рекох, није било тврђег од Атанасија, по било којем питању, од екуменизма па надаље. А играо је и тада и фудбал и кошарку. Ко данас се сећам текста у коме га је Калајић хвалио, помињући како по Требињу игра кошарку са клинцима.
А ако смо код материјалног, међу тврдима има доста љубитеља џакузија, златних рамова, Паћоти гиља, архинвких вина или рок плоча. Примери: Василије, Филарет, Пера Лукић... Аутомобиле да не помињем. Ту нема разлике између меких и тврдих. У слабије од А6 не седа нико. Ваљда збох малера Confused
Назад на врх
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 8:34 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Да се активно баве каратеом? Хм... Морао би то да подржиш неком аргументацијом...

Генерално о гресима владика и да ли живе у раскошу нећу да разговарам. То препуштам Глорији, Блицу и не знам ком све већ листу.
stevand
Посланик

Придружио: 04 Јан 2003
Поруке: 646
Локација: xxx

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 12:44 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Crni pojas neki tamo dan : Vladika Nikanor, Vladika Longin. 100%
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Пошаљи Е-маил
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 2:00 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Чекај, чекај. Та звања су стекли у мантији? Или су их стекли пре давања завета? То уопште није исто.
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 4:09 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Па ни владика Григорије није научио да игра фудбал после давања завета.

Хекторе, у чему мислиш да је конкретно проблем? Да ли у томе
што се монаси баве спортом, што се јавно баве спортом, што се баве конретним спортом (фудбалом), што било шта телесно вежбају или је проблем у томе што користе време за разоноду?
Назад на врх
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 5:19 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Вид, требо би да будеш адвокат, колико си добар у овоме Very Happy

Ваљда је битно ко шта још увек практикује, а не шта је све пре завета научио.

Разоноде у монашком животу нису препоручљиве. Било је св. Отаца који су били изричито против таквих ствари. Ето толико.
Ратник
Ветеран

Придружио: 25 Сеп 2005
Поруке: 1218

ПорукаПослао: Пон Јул 26, 2010 6:18 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Монах је на монашењу умро за овај свет и све што је од овог света требало би да му је страно. Сам појам "разоноде" је неспојив са духовним животом какав би требало да води један монах. Е сад, генерализовања типа сви екуменци су развратни фудбалери, а сви који живе светоотачко, предањско православље су тешки исихасти исто не стоје. Свако од њих зна и сам колико је грешан и не би требало ми да им судимо нити да их трпамо у неке кошеве. Оно што треба да осудимо је неправославно деловање СА синода, па чак и патријарха, које руши Цркву, јер од главе риба смрди и да је горе све како треба ни доле се не би играо фудбал већ би се непрекидно горело у молитви Богу, што би и требало да је монашки посао.

"Не може Србин да погине, пријатељу. Србина можеш само да пошаљеш у Цара Лазара војску, у Рај. Но гину јеретици." о. Јоил
Назад на врх
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 8:02 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Важи Хекторе. Онда одмах треба пљуцнути и на једног од предводника "тврде струје" епископа Василија Качавенду. Њега сам видео како се хвали својом колекцијом рок плоча. Можда ће неко да помене уметност, али слушање рок музике је свакако разонода. А разонода је богами и гледање филмова, читање белетристике, решавање енигматике, шах, гледање спортских приредби... Колико епископа не ради ништа од овога? Или сте можда истомишњеници покојног Павла да ни Николај Велимировић не би требало да буде светац јер је пушио, што такође спада у неку разоноду, ваљда.
Назад на врх
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 8:15 am    Наслов: Одговорити са цитатом

За мене владика Качавенда није припадник тврде струје, али додуше није ни новотарац. Пре бих рекао да је прича за себе.

А мени ниједног тренутка није био циљ да ја нешто пребројавам ко шта од владика ради. Било ми је само глупо (и онда и сада) да се брани фудбал (или било који други спорт) међу монаштвом као легитимна ствар. А ко шта ради, сам ће одговарати. Дакле, причао сам о принципу све време.
spartak
Ветеран

Придружио: 31 Дец 2003
Поруке: 1852
Локација: Beograd

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 8:53 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Е ако ће Бог да му суди (монаху) што је заролао фудбалицу са локалним клинцима низ ливаду, јебем ја тог Бога.

Мог стрица (нисам сигуран за оца) је крстио партизански поп (тако се заломило), који је решетао заједно са својим сељацима по усташама и швабама само је пуцало. Више су ценили њега него било кога другог. Монах мора и сабљу да запаше у име Бога ако треба. Браћа Руси барем имају довољно светаца ратника. Овај поп из овог рата из истог краја, који је био први са још два три богоугодна момка за отимање тезгарине око срушене цркве у [место одајем познатима на ПП] за сабор на [Свеца одајем познатима на пп], је побегао међу првима. Ето га ту у једном селу поред Београда. Није му пријао ни један сустрет са мојим покојним оцем, нека му је лака црна земља. Сваки пут га је питао: "Јели попе, а кога си оставио нас да опева кад погинемо?" Е тако се народ одроди од цркве, а православље због другарског баскета пропасти неће. Неће да пропадне ни због тога што сам ја опсовао Бога. Пре ће да пропадне због менталне мастурбације о чистоти, која је одрођена и од Бога и људи и времена.
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 9:15 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Народ може да се одроди од цркве из хиљаду разлога (само нек нађе неком ману, одмах је нашао оправдање и изговор за себе). Може да се одроди и нпр јер му је у цркви досадно. Ту је пре сам крив тај који се одродио.

А ти оде у причу о сабљама и швабама, а ми причасмо о фуци (ја паралелу не видим).

"Пре ће да пропадне због менталне мастурбације о чистоти."
И као да полако почињемо да посматрамо и духовна лица кроз ону призму "учењаци су досадни чистунци, а они дивљи момци су много занимљивији и они су чистог срца", која нам се стално намеће кроз тзв. акционе филмове. Спартак, сви православни народи имају светих ратника. Али су од тих светих ратника, и по чудима и по много чему, много већи и св. Серафим Саровски, св. Александар Свирски, св. Василије Острошки, св. Силуан Светогорац (можемо да набрајамо до сутра), који бар за време свог монаштва (а најчешће уопште), оружје у руке нису узели. О фуци и баскету да не причамо.

Али се исто слажем да једна фуца не мења ствар. Али ако је само једна, а не свакодневна разонода. Опет понављам, причам о принципу, а не о појединачном догађају. И да не испадне да ја немам разонода. Имам их на камару, али не мислим да су са духовног аспекта добре.
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 3:12 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Видиш Хекторе, по мом некон доживљају хришћанства прави светац је и Свети Петар Цетињски који је лично набијао турске главе на коце око Цетињског манастира. Јер да није било њега, не би било ни Његоша, који, узгред речено, можда није никоме главу одсекао али је итекако подстрекивао на то.

Иначе, заиста не видим никакву суштинску разлику између необавезне игре с лоптом и, рецимо, бактања око свећа, чиме се добар део маноха бави. И једно и друго су у суштини лепе наивне разбибриге. Негде сам и прочитао да је човек најближи Богу када се игра, када је креативан на дечје наиван начин. Или је тада било речи о томе да је сам Бог створио овај свет играјући се.
Назад на врх
bane001
Ветеран

Придружио: 26 Нов 2005
Поруке: 770

ПорукаПослао: Уто Јул 27, 2010 4:24 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Не могу да се сложим да је рад око свећа исто што и фудбал. Рад око свећа има неког смисла, доноси некакву корист обитељи, што не могу рећи за било какву игру. Исто тако, није св Петар Цетињски постао светитељ због набијања глава на коце, иако донекле схватам шта си хтео да кажеш и, па хајде да не кажем подржавам, али, онако, јасно ми је. Мислим да је монаштво озбиљан позив и да прихватањем пострига сваки човеков корак у животу мора да буде што прецизније одмерен, уперен ка молитви и спасењу, а то значи да било каквој доколици нема места. Без обзира на то колико нама такве ствари биле нормалне или потребне.
Назад на врх
Прикажи поруке из последњих:   
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар Сва времена су GMT + 1 сат
Иди на страну 1, 2, 3, 4  Следећи
Страна 1 од 4

Скочи на:  
Не можете писати нове теме у овом форуму
Не можете одговорити на теме у овом форуму
Не можете мењати ваше поруке у овом форуму
Не можете брисати ваше поруке у овом форуму
Не можете гласати у овом форуму

PATRIOTA