Da, isto mislim da je dobro sto sukija nisu zvali. Licno mislim, mada nisam cuo za tu ugovoreno nabavku transportera, da je nasa vojna industrija dobra i kadra proizvesti dobre transportere, u poslednje vrijeme je bila prica o onom vojnom vozilu Lazar. _________________ ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
SDPR uglavnom ima photo shop industriju...tako da je u ovom slucaju neophodna nabavka iz inostranstva _________________ Ко су људи, а ко су звери?
Чији мач нам судбину дели
Коме смеш још да верујеш?
Коме могу да се молим?
Против кога да се борим?
Вуци су гладни око нас....
Придружио: 09 Мар 2005 Поруке: 1398 Локација: Србистан
Послао: Сре Мај 12, 2010 7:07 pm Наслов:
Vitez_BG ::
SDPR uglavnom ima photo shop industriju...tako da je u ovom slucaju neophodna nabavka iz inostranstva
па не мислим да је баш ''photo shop'' , имамо и даље солидне производе ( јест да је далеко од оног некада ) а могло би се то још побољшати, ал не вјерујем да би то дали ови ''пријатељи из охаја''. _________________ СВЕ НАМ УЗЕТ МОГУ, АЛ' ДУШУ НЕ МОГУ
Једно је приказати оклопно возило Лазар ( 1-2 комада на нашој тв )
и бусати се како ће можда ирачани да га купе уз школски турбо-елисни авион Ласту ( опет пар комада, а Утва панчево бомбардована) , а друга ствар је ко ће то заиста да произведе у иоле већем броју .
Раније су се тенкови и оклопна возила склапала у славонском броду - наменска фабрика Ђура ђаковић ( производила их је у деловима цела војна идустрија бивше државе , куполу јесенице (сло), оптика зрак (бх) , оптику (сло) , мотор...).
А сад ... лако је снимати спотове и тв дневник : ко ће то сада , овде са којим радницима ... где ?
Једино видим 14-ти октобар из Крушевца (фабрика грађевинских машина) , где се тренутно и раде прераде тенкова , модернизације и сл.....
Али ипак говоримо о линији за склапање ,а иза таквих производа мора да залегне цела домаћа индустрија .... или ...
или ће СДПР куповати један део у некој земљи , други у трећој ,
а нама ће емитовати неки спот на тв дневнику уз патриотску музику у позадини , а мој комшија пензос ће ми сутра опет рећи :
а ? ... си видео оно синоћ !
Придружио: 31 Дец 2003 Поруке: 1852 Локација: Beograd
Послао: Чет Мај 13, 2010 9:22 am Наслов:
Јој људи, пензосе немам снаге да слушам, поготово војне којих је био пун крај где сам одрастао.
"Југо не ваља?! JУГО НЕ ВАЉА?! Па мој колега инжењер ваљда боље зна од вас клинаца. Шта мислиш зашто се вози оволико кад не ваља? Иди на отпад па нађи Југо ако можеш".
Ма супер је Југо чича, ено извозе у Америку. _________________ Банке? То је лажљива багра која ради за крадљиву гамад - и то ради само када их нагазиш.
Обзиром на власт у овој држави и тренуто стање све стоји, али не стоји неки подсмјех.
Производња транспортера није исто што и произоводња тенкова или авиона, за тенкове нема шансе, и бившој државе која је била оријентисана на војну индустрију требало је деценије да освоји производњу тенкова. Тенк има куполу која је технолошки ниво комплексности да није на мјесту поредити са обичним транспортерима. Та возила служе за превоз војника и подршку у борби, и штите од лаког пјешадиског оружија. Обзиром на војно искуство свих ових година и да имамо већ ауто индустрију, ФАП и 14 октобар и Заставу (и ауто индустрију и оружаре), не звучи ми нереално да можемо да направимо неко такво возило.
За вријеме рата у Хаџићима у Сарајеву су модификовали постојеће и избацили пар комада нових транспорера по новом дизајну, на основу искуства које су добијали са терена.
Опет понављам, овде је циљ да се што више то сроза а не да се унаприједи, тако да не вриједи причати о томе.
Јесте Југо смјешан ауто, кад га поредиш са БМВ, али је бар ауто домаћег дизајна, ипак смо мала замља и мало земаља се уопште може похвалити том производњом, није плаћана лиценца, и тачно је, колико је коштао и кад погледаш животни вијек возила, сасвим је ок возило. Његова производња је неколико деценије упошљавала неколико десетина хиљада радника, а нашем друштву смањивала огроман трговински дефицит сваке године на увоз возила, који данас имамо.
Идеја о продаји Југа на Америчко тржиште је пошла из Генекса који је тада имао разгранате трговинске мреже свуда по свјету, и сконтали су да Америчком тржишту у то доба може да се ували 100.000 било каквих аутомобила и увалили су им, по мени, то није наша глупост већ њихова. Ово причу сам чуо једном на неком маркетинг предавању које је држао неки лик који је радио у то доба за Генекс. Узгред, тај Генекс је био држава за себе, као и овај СДПР, мутни као блато.
Једном сам био у прилици да будем са пар НАТО официра на некој вечери и неко од наших се почео зезати на рачун Југа и Заставе, оно увлакачки, и доживим да ови странци обрну причу и почну причати о Заставином оружију са страхопоштовањем и заврше са закључком да можда Југославија није имала бог зна како ауто домаће производње али је зато правила одлична оружија. _________________ ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Придружио: 01 Сеп 2004 Поруке: 1784 Локација: Нови Сад
Послао: Чет Мај 13, 2010 11:40 am Наслов:
Заставина оружја, посебно ручна, јесу одлична. Не само војна, него и ловачка. Ако се добро сећам неке приче, било је пре бомбардовања разговора са Америма о већим испорукама наших карабина њима (серије од стотине хиљада пушака). Мислим да од тога није било ништа на крају због сасвим других околности, али квалитет не само да никад није долазио у питање него је био повод свему. Али једно су ручна оружја, а друго су возила.
А и ти Чаро, где нађе те НАТО официре Шта све човек може да прочита на овом форуму _________________ "Доћи ће време када ће пред вас ставити крст и хлеб и рећи - бирајте." - св. Матрона Московска
Већ 15 + 3 година их не можемо да истјерамо из ВиХ а ти тек чуо на овом форуму. Једно вријеме је било 50 хиљада НАТО војника на територији Бих, сад их има далеко мање, али опет кад тад дођеш у неки контакт с њима. Наравно и Руса је било, ту сам и гледао неке руске транспортере, још да имамо нафте колико они, па да можемо и неки да упалимо, 100 литара бензина на сат рада.
А што се тиче оружија, не производимо само ручна оружија. У горњој причи сам споменуо то оружије, јер на те транспортере не иде ништа паметније од тога, 7.65, 12.7 евентуално 20 мм топ, бестрзајни топ, маљутке, нека електроника која је доступна, и ту има пристојне опреме, имамо ауто индустрију, ФАП и сад производи за нашу војску. Мислим да искуство из борби и постојеће знање из те индустрије не заостаје много.
Опет кажем, гледајући свобухватну ситацију код нас, јесте тешко замисливо, али није за подсмјех. _________________ ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Послао: Чет Мај 13, 2010 12:52 pm Наслов:
ЗЦЗ је правила и прави одлично оружје, не само пјешадијско, прави и одлично артиљеријско. извозимо оно ''клот'', топове и хаубице без нишанских и радарских система . јебга, имамо одлична стручна лица за направити, али немамо никаква државна лица за организовање. _________________ СВЕ НАМ УЗЕТ МОГУ, АЛ' ДУШУ НЕ МОГУ
Придружио: 05 Јан 2003 Поруке: 3064 Локација: Београд
Послао: Чет Мај 13, 2010 3:02 pm Наслов:
spartak ::
Јој људи, пензосе немам снаге да слушам, поготово војне којих је био пун крај где сам одрастао.
"Југо не ваља?! JУГО НЕ ВАЉА?! Па мој колега инжењер ваљда боље зна од вас клинаца. Шта мислиш зашто се вози оволико кад не ваља? Иди на отпад па нађи Југо ако можеш".
Придружио: 31 Дец 2003 Поруке: 1852 Локација: Beograd
Послао: Чет Мај 13, 2010 3:14 pm Наслов:
Нажалост моје искуство је другачије, а и мишљење. Наравно да га пред странцима не "претресам" као пред својима.
Југо је свакако добар кад нема боље. Чим има за боље, свако га се отараси у рекордном року.
Што се тиче оружја могу само да кажем да сви људи које знам да су професионално везани за оружје чим могу отарасе се ЦЗ и узму Берету, још радије Глок, па макар и Чезетку. Са пушкама је иста ствар. На једну страну приче како амерички војник баци М16 чим наиђе на Калашњиков а на другу страну чињеница да од наших специјалаца ко може одмах ћапи Хеклер, оне аустријске снајпере (беше Штејер ваљда) и тако редом. Специјалце сам навео као пример пошто они чешће добију опције избора. Код ловаца се такође зна: "Из Застава праши ко нема паре за боље пушке." _________________ Банке? То је лажљива багра која ради за крадљиву гамад - и то ради само када их нагазиш.
Са пушкама је иста ствар. На једну страну приче како амерички војник баци М16 чим наиђе на Калашњиков а на другу страну чињеница да од наших специјалаца ко може одмах ћапи Хеклер, оне аустријске снајпере (беше Штејер ваљда) и тако редом. Специјалце сам навео као пример пошто они чешће добију опције избора. Код ловаца се такође зна: "Из Застава праши ко нема паре за боље пушке."
Туђе говно увек лепше смрди.
Од М70 боље јуришне пушке нема, сад све зависи коме шта паше, а М70 има све што једна добра пушка треба да има - поуздана, једноставна и лака за одржавање, од добрих легура (неки кажу чак и бољих него АК47, што је чини "апгрејд" моделом пар екселанс), могућност монтирања тромблона итд. Ако ти треба оружије које ће на блиском одстојању да сатре све што се мрда, бољег решења нема.
Е сад једина предност тих надуваних швапских и америчких срања је оптика која омогућава гађање комарца у лево мудо, али то је нека друга прича. _________________ Дај Боже да се Срби обоже, сложе и умноже!
Мој другар ми је испричао догодовштину са ратишта са заставиним аутоматским пушкама м-70...
Углавном лењствовали у некој ладовини , кад неких 100 м испред њих опуштено ишета срндаћ ( око 50 кг илити приближно величине нижег човека)
и ни они се нису баш надали , ал опале њих 4 из аутоматских пушака (возач , кувар ...) срндаћа рокне снајпериста који је био даље , а мој другар који је и иначе ловац прегледа срндаћа и нађе само рупу на глави , а она 4-орица , па пута 30 метака сваки ... шта би било да је срнадћ био наоружан ?
Мислим да се код нас још увек врте једне те исте приче у варијацијама , како о оружју - тако изгледа и о свему осталом
Да цитирам нашег фимаџију који је снимао скоро у холивуду , па се у кафани тамо причају анегдоте са снимања Матрикса и Аватара ...
а код нас са снимања Дугих бродова / The Long Ships (1964)....снимано на кошутњаку - авала филм копродукција , наши каскадери...
и ни они се нису баш надали , ал опале њих 4 из аутоматских пушака (возач , кувар ...) срндаћа рокне снајпериста који је био даље , а мој другар који је и иначе ловац прегледа срндаћа и нађе само рупу на глави , а она 4-орица , па пута 30 метака сваки ... шта би било да је срнадћ био наоружан ?
Брате, требали су га зољом гађати, мислим да им ништа друго не би помогло, мислим да није до пушке већ до стријелаца, да не спомињем онај цитат са Вуком Мандушићем, а и тај што га је погодио у главу једним метком је баш жешћи снајпериста, ем срндаћ има ситну главу, ем му је мозак ко два ораха, ем трчи ко луд кад се уплаши. Обично се гађа у плећку, то му је најкрпнији дио, а и кад га ту погодиш, не мораш да га стрефиш у срце, довољно је да му је погођена плећка и не може да трчи, само падне.
Имао сам га пар пута на нишану, али никад нисам имао срца да то урадим, толико је лијепа животиња, не јуриша на мене и нисам толико гладан, а гледати је у смртном ропцу нема ништа тужније.
Нико овде није тврдио да су то најбоља оружија на свијету, већ довољно добрa, да не мораш да се ослањаш на скупи увоз. _________________ ДОГОДИНЕ У ПEЋИ!
Послао: Пет Мај 14, 2010 4:01 am Наслов:
Нико не прави само један квалитет оружја, Ја сам у овом нашем вашару деведесетих имао свакаквих цјевки, од некаквих ко да су прављене од конзерви, па до оне ливене црвенкасте никад бољи челик. Добра пушка добро кошта.
а овај нови производ ЗЦЗ, солидно изгледа, ал не знам дали је настављена производња.
[/url] _________________ СВЕ НАМ УЗЕТ МОГУ, АЛ' ДУШУ НЕ МОГУ
Придружио: 01 Сеп 2004 Поруке: 1784 Локација: Нови Сад
Послао: Пет Мај 14, 2010 9:01 am Наслов:
У принципу се слажем са Белим, а ово што је написао свјатовид је класичан начин размишљања (нисам ја непрецизан, него је пушка крива). Да не препричавам туђа искуства, али рецимо да доста добро познајем једног ловца којем је балистика хоби, који је био врло добар снајпериста у рату и који хвали наше пушке и карабине на сва уста (с њима је и ратовао). Ал` ето, ни о војсци нема неко мишљење, неког је става да се тамо стално врши негативна селекција, а са већином ловаца збија стално неке шале кад дође до гађања, може бити да је уствари само јако неозбиљан. _________________ "Доћи ће време када ће пред вас ставити крст и хлеб и рећи - бирајте." - св. Матрона Московска
Ма пријатељу, то је све тражење преко хлеба погаче. Све зависи за шта коме треба пушка, и која јој је основна намена.
М70 је оружије за народну војску, лаке израде, за масовну производњу, из које може сваки дебил са 2 грама мозга да пуца и погоди циљ. Сирова стварчица, нема код ње неке софистицираности, у рату је много важније да је пушка поуздана, да можеш да је уваљаш у песак, блато, воду па да и даље пуца, без заглављивања. Већину делова за њу можеш да направиш и у кућној радиности.
Ко би да је користи за циљеве преко 200-300 метара, тај је будала, реално, није прочитао спецификацију пушке. И овако је за већу раздаљину снајпер.
М76 ПАСП је настао као модификација М70, продужили цев, повећали калибар (и пуњење) на 7,9мм, и ето ти солидног снајпера. Имао сам прилику да га користим у војсци. Као и тетку, шкорпион, лаки пушкомитраљез М72, и М84 "Цецу". Све су то одлична оружија, додуше нисам имао прилику да пробам друга, али за М84 тврде да је један од најбољих пушкомитраљеза на свету, и дан данас. За мене је био мајка мара.
Једини проблем код варијација М70 се показала варијанта АБ2, због вертикално преклапајућег кундака, али су Израелци то решили кад су правили Галил, са хоризонтално преклапајућим, Застава је то решење усвојила на М21. _________________ Дај Боже да се Срби обоже, сложе и умноже!
"Ко би да је користи за циљеве преко 200-300 метара, тај је будала..."
Нама су у војсци причали неке бајке да је одлична до 400 м....баш ме занима ко има око соколово да погоди са м70 аб2 мету метар пута метар на 400м... АЛи добро, моје је мишљење са ЈНА приручнике и теорију не треба узимати здраво за готово _________________ Ко су људи, а ко су звери?
Чији мач нам судбину дели
Коме смеш још да верујеш?
Коме могу да се молим?
Против кога да се борим?
Вуци су гладни око нас....
Послао: Суб Мај 15, 2010 7:25 pm Наслов:
Vitez_BG ::
"
Нама су у војсци причали неке бајке да је одлична до 400 м....баш ме занима ко има око соколово да погоди са м70 аб2 мету метар пута метар на 400м... АЛи добро, моје је мишљење са ЈНА приручнике и теорију не треба узимати здраво за готово
можда се неки водник мало хвалио, с тим ''одлична'', али пише да пушка служи за уништавање циљева ''до 400 м'', оно, ако испалиш 5-7 метака, можда ипогодиш и онеспособиш неког усташу. _________________ СВЕ НАМ УЗЕТ МОГУ, АЛ' ДУШУ НЕ МОГУ
Сва времена су GMT + 1 сат Иди на страну 1, 2Следећи
Страна 1 од 2
Не можете писати нове теме у овом форуму Не можете одговорити на теме у овом форуму Не можете мењати ваше поруке у овом форуму Не можете брисати ваше поруке у овом форуму Не можете гласати у овом форуму