Српски Интернет парламент Форуми Српски Интернет парламент

FAQ/УпутствоFAQ/Упутство   ТражиТражи   Листа члановаЛиста чланова   Корисничке групеКорисничке групе   Региструј сеРегиструј се 
 Профил Профил    Провери приватне порукеПровери приватне поруке   ПриступиПриступи 

Поштовани посетиоци, да бисте остављали поруке на нашем форуму, претходно се морате регистровати. Хвала!

ЕУ - за и против
Иди на страну 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следећи

Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар
Погледај предходну тему :: Погледај следећу тему  
Аутор Порука
NIskras
Ветеран

Придружио: 31 Дец 2002
Поруке: 417
Локација: Srbija

ПорукаПослао: Суб Сеп 27, 2008 11:52 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Vid ::
Даље не треба ни да идемо у анализи јер сама тежња ка ЕУ подразумева и да целокупан систем државе и друштва треба прилагодити европском, а то је тзв. либерална економија и слободно друштво.

Не бих баш рекао да се ДС руководила жељом за учешћем у власти по сваку цену. Није тајна да је почев од 1992. године Слоба њима константно нудио партнерски однос а да они то нису прихватали (мада замало да прихвате '93).

Па све и да су сви прешли на његову страну, довољан био био Шешељ сам па да онај тег који мери политичку интелигенцију претегне на страну радикала.

За "либералну економију" и "слободно друштво" није неопходна тежња за ЕУ. Довољно је прихватити либералну (страначку) демократију саму, и већ су прихваћене идеје либерализма. У Србији, све странке су либерално-демократске, па и СРС, јер је сам политички систем либерално-демократски (страначки). Да ли странке имају тежњу ка учлањењу Србије у ЕУ или су против тог пута, небитно је, јер се самим прихватањем либералне демократије, прихватају и вредности и начела ЕУ.

Демократска странка је спремна да по сваку цену уђе у власт на било ком државном нивоу, са било киме. Да је СРС мањи, на пример да је освојио гласова као СПС, за ДС би био прихватљив као коалициони партнер. Међутим, СРС је прејак и зато је непријатељ. Смисао политичког деловања ДС-а је удомљавање партијских кадрова и запошљавање у државним институцијама. Та партија делује као предузеће, компанијски, а не идеолошки. Идеологија је од другоразредног значаја, важно је само по сваку цену бити у власти и задовољавати интересе странке, људи који раде за странку, или групе људи која финансира странку. Ово је изванредан пример слабости либералне демократије, и то у пуном светлу. Управо је то либерална демократија, она неће бити боља у будућности и неће доћи неки други, бољи људи, боље демократе, као што их никад није ни било (о чему је писао Д.В.Љотић). Можда је тај пример из 1993. године тачан, али то је била друга ДС, друга Србија, други политички систем.

Што се тиче Војислава Шешеља, поштујем га и ценим. Сматрам да је велики идеолог и творац идеологије српског национализма. Али, странке су врло захтевне. Од чланства се очекују велики напори - скупљање потписа и сигурног гласа, чланарине, митинзи, аутобуси, плакати, подела партијских новина, обилазак терена од куће до куће. И СРС је странка створена и обликована у либерално-демократском систему. Ни она нема превише идеолошких "громада" и бескомпромисних бораца, већ је пуна људи који од странке нешто очекују. После три изборне победе без власти, врло је тешко даље мотивисати људе да се напрежу и раде ствари од којих не виде смисао, немају никакве користи ни они, ни странка (јер никако да уђе у власт), ни држава (јер је све горе и стално пропада). Нарочито када у одлучујућем тренутку пред изборе, после толико напора, Шешељ уради нешто што удаљи СРС од власти. И то уради сваки пут.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку
Vid
Посланик

Поруке: 4734
Локација: Београд

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 1:50 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Е, Нискраш, свака част на овом покушају и теорији да све странке које прихватају да учествују у страначкој демократији самим тим либералне и да је даље све небитно. Биће да није тако. У овом систему странка која победи може да промени устав, законе и цео систем, може да води економску и социјалну политику по свом ћефу.
Међутим, залагањем за приступање у ЕУ, залажемо се и за правила која тамо важе и која подразумевају да Брисел води готово целу економску политику и да пресудно утиче на законодавство, а да не говоримо о међународним односима и војним питањима.

Залагањем за улазак у ЕУ, Тома Николић се залаже да бар половину нашег суверенитета повери Бриселу. То је аксиом. А унутар ЕУ, Срби (као и већина других народа) имаће мања права него што су, рецимо, имали у Аустроугарској.

Него, Нискраш, нешто ми паде на памет. Мислиш ли ти, као човек кога та тематика интересује, да ћемо моћи у ЕУ да славимо Божић по нашем календару.
Назад на врх
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку Посети сајт аутора
drum
Ветеран

Придружио: 05 Мар 2008
Поруке: 1339
Локација: Солун

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 8:23 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Ako Bozic gledamo na nesto na cemu se da dobro zaraditi, jedini odgovor je nikad. Obzirom da EU sve vidi kroz novac cak sam i ja uspeo da resim ovu zagonetku.

Последњи пут изменио drum дана Нед Сеп 28, 2008 10:29 pm. изменио укупно 2 пута.
Назад на врх
NIskras
Ветеран

Поруке: 417
Локација: Srbija

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 9:58 am    Наслов: Одговорити са цитатом

У овом систему странка која победи може да промени устав, законе и цео систем, може да води економску и социјалну политику по свом ћефу.

Мислиш ли ти, као човек кога та тематика интересује, да ћемо моћи у ЕУ да славимо Божић по нашем календару.

Коначно смо се сложили око тога да се Велика Србија никада не може направити из вечите опозиције, већ само из власти.

Не знам. До сада у ЕУ није примљена ниједна земља чија црква слави Божић по јулијанском календару, тако да не знам да ли је напуштање јулијанског календара услов за улазак у ЕУ.

Оно што знам је да су православне цркве у Грчкој, Румунији и Бугарској (ове државе су чланице ЕУ) прихватиле грегоријански календар за непокретне празнике (нпр. Божић) 1923, 1924 и 1969. године, али нису прихватиле епактни рачун за одређивање датума Ускрса, већ се служе Великим пасхалним индиктионом. То значи да славе Ускрс по старом календару, дакле кад и сви остали православци.

Али, нама не треба ЕУ за растурање Српства, тако да неким нашим владикама није потребна ЕУ да се одрекну јулијанског календара. Бојим се да ће се то питање покренути пре питања нашег статуса у ЕУ (пошто у ЕУ нећемо ући пре 2030. године) и да ће се то покренути без икакве везе са тим статусом.
Назад на врх
drum
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 10:27 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Covek te je pitao za Bozic.Znas Niskras,Cak ni poklon drzave koji daje radnicima za te praznike nije isti,za Bozic je dva puta veci.Kad smo vec kod Grcke zaboravio si da pomenes nacin na koji se doslo do " prihvatanja".Nije da lici ,nije da bode oci ali u najkracim crtama desilo se to da Grcka duboko potresena gubitkom rata sa Turskom,velikim prilivom izbeglica iz Male Azije,pokoljem izbeglica u Smirni nije ni imala izbora.Ili prihvatanje ili jos veci gubitak teritorija.Da jos dodam da je Engleska zajedno sa Francuzima direktno naoruzavala Turke.Ali,ovde je rec o ekonomiji tako da nema mesta istoriji niti bilo kakvim poredjenjima.Sto se tice Velike Srbije ,ona direktno zavisi od toga koliko smo mi Srbi veliki.
spartak
Ветеран

Придружио: 31 Дец 2003
Поруке: 1852
Локација: Beograd

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 10:41 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Што се тиче Грчке и ЕУ, имао сам прилике да разговарам са пар власника хотела и рентакар фирми, ове године. Тема је била наше приближавање ЕУ.

Сума сумарум, цела прича може да се сведе на то да је њима "газдама" све једно или боље, пошто добијају од ЕУ као неке бесповратне или полу-повратне или бескаматне кредите да унапреде капацитете. Да уграђују смарткард врата и сличне ствари, да би се привели ближе категоризацији (звездицама) европских туроператера. За обичне људе, и оне запослене директно код њих, исто је или горе. У више случајева су ми те газде рекле да је обичном свету горе (теже, скупље) него исто.

Инфо из прве руке.

Е сад, стоји и она: "Бољe живјети цијели живот као милијунаш, него 7 дана у биједи". Тако очекујем да ће бити и код нас, па још дупло гора разлика.
drum
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 10:50 am    Наслов: Одговорити са цитатом

U Grckoj nikad nije bilo gore.Sezonu strajkova otvorili su carinici a u najavi je od sutra strajk u pravosudju.Bolne reforme koje se svode na razrezivanje poreza na sve sto se krece dovele su do toga da je narod naprasno zavoleo Jorgosa Papandreua samo zbog jedne jedine recenice a koja glasi"Kad dodjemo na vlast,sve sto je Karamalis uveo mi cemo ukinuti". Podsecam da je Jorgos covek koji je pokusao da namesti lanac na biciklu koji je bio u pokretu.
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 11:18 am    Наслов: Одговорити са цитатом

Све и да је у Грчкој идеално, наша ситуација није упоредива. У ЕУ постоји стриктна "подела рада". Неће нама нико давати бенефиције за туризам (или ће нам давати на кашичицу). Ми смо предодређени да будемо евродепонија, да купујемо отпад и да исти овде складиштимо.
Назад на врх
Пејкан
Ветеран

Придружио: 08 Феб 2007
Поруке: 683
Локација: Сварга

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 11:31 am    Наслов: Одговорити са цитатом

У ЕУ постоји стриктна "подела рада".

Имануел Валерштајн је вазда актуелан.
spartak
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 12:53 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ја сам против.
drum
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 12:55 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Jos jedan glas protiv.
Hektor
Посланик

Придружио: 01 Сеп 2004
Поруке: 1784
Локација: Нови Сад

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 1:19 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Мислим да је тема одлична. Ајде сад лепо и до краја да формулишемо зашто смо против.
drum
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 1:26 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

I zasto je neko za EU.
Kshatriya
Посланик

Поруке: 2634

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 1:44 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Нико не спомиње трећу могућност - специјални односи са ЕУ.

И ми имамо доста тога што њима треба, као што они имају много тога што нама треба. Па да се нађемо на тим стварима, кроз специјалне уговоре, споразуме,... Поготово што ЕУ има ограничен рок трајања, па свако испуњавање услова за чланство које нам наноси штету, неће имати смисла кад не будемо више имали где да уђемо. Боље зато да остваримо специјалне споразуме са Великом Немачком и Француским калифатом, него да се везујемо за мрца.
Назад на врх
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 1:49 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Kshatriya ::
Нико не спомиње трећу могућност - специјални односи са ЕУ.

И ми имамо доста тога што њима треба, као што они имају много тога што нама треба. Па да се нађемо на тим стварима, кроз специјалне уговоре, споразуме,... Поготово што ЕУ има ограничен рок трајања, па свако испуњавање услова за чланство које нам наноси штету, неће имати смисла кад не будемо више имали где да уђемо. Боље зато да остваримо специјалне споразуме са Великом Немачком и Француским калифатом, него да се везујемо за мрца.
Занимљиво размишљање. Јел можеш да појасниш шта си мислио под тим "ограничен рок трајања"?
spartak
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 4:46 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Мислио је на то да ће се ЕУ расточити (бољи случај) или распасти уз биг бенг (гори случај). Маторци по многим великим земљама чланицама ЕУ су разочарани том америчком творевином а данас већ и имају у шта да упру прстом кад своју (одраслу) децу подсећају на "Јесам ти рек'о".
Hektor
Посланик

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 5:40 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Добро, то је интуитивни утисак са којим се и ја под неким условима могу сложити, али није баш потпуно објективан аргумент. Мислио сам да можда зна за неки закон, правило, акт или слично.
spartak
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 8:19 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Имам једно помало незгодно питање, кад смо већ код интуитивних утисака.

Да сутра Русија објави да планира да уђе у ЕУ, како би размишљали? Моја прва асоцијација је да би ми избиле магареће уши, мало веће од ових коњовских које сада имам. А та асоцијација само показује да се на њих ослањам у свом ставу. Јесмо ли ми сами у контри ЕУ иоле чему битни?

Наравно потпуно невероватно звучи да Русија препусти добар део фискалних ингеренција Бриселу, на сву срећу Smile
drum
Ветеран

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 8:26 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Rusija ce uci u EU.Ako neki zabludeli americki presednik odluci da napadne neke samo njemu znane ciljeve.Samo ulazak ce biti bolan po EU ,a tek po Cehe i Poljake.LELE.
Vid
Посланик

ПорукаПослао: Нед Сеп 28, 2008 8:28 pm    Наслов: Одговорити са цитатом

Ја бих одмах био за јер би онда та ЕУ, захваљујући сваковрсној снази и моћи Русије, добила сасвим други карактер од оног који сада има. Иначе сам одувек био ватрени заговорник уједињене Европе од Атлантика до Владивостока.
Назад на врх
Прикажи поруке из последњих:   
Напиши нову тему   Одговори на поруку    Српски Интернет парламент Форуми -> Форум часописа Коментар Сва времена су GMT + 1 сат
Иди на страну 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следећи
Страна 1 од 8

Скочи на:  
Не можете писати нове теме у овом форуму
Не можете одговорити на теме у овом форуму
Не можете мењати ваше поруке у овом форуму
Не можете брисати ваше поруке у овом форуму
Не можете гласати у овом форуму

PATRIOTA