RSS Центар за развој међународне сарадње

 • Резолуција евроатлантског тоталитаризма
  Подршка Центра за развој међународне сарадње и сајта Видовдан  гласноговорницима истине и слободе – Спутнику и Раша тудеј   „Нацисти, фашисти, комунисти, ма колико се разликовали по идеологији, служе се у пракси истим методама, због чега се и обухватају сви скупа истим називом тоталитараца“ – речи су Слободана Јовановића.  Те тоталитарне методе крећу се од […]
 • Сто година зла
  Када нови председник Америке то и званично постане у јануару следеће године, навршаваће се тачно сто година од почетка спирале зла. И на Истоку и на Западу. РАЂАЊЕ ЗЛА Пре сто година у Русији је изведен бољшевички преврат. Комунисти су развалили до тада постојећи свет у тој велесили и донели зло које се ширило систематски […]
 • Србија, НАТО, Русија, шта је српски интерес?
 • Стевица Деђански: НАТО праведност и Србија
  Питање разлике између праведности и законитости јесте кључно питање спољне политике и међународних односа. Шта је праведност, то је врло релативно. Оно се разликује код различитих цивилизација и често је условљено интересима. Примера ради за западне земље, чланице НАТО-а, бомбардовање Србије је била праведна ствар исто толико, колико је за њих праведна ствар признавање Косова […]
 • Србија, Нато, Русија – шта је српски интерес?
  Задовољство нам је да Вас позовемо на скуп у организацији Центра за развој међународне сарадње  под називом   „Србија, Нато, Русија – шта је српски интерес?“   који ће бити одржан  у понедељак 10.10.2016. године са почетком у 10.30 часова, у Медија центру, Теразије 3, Београд  На скупу говоре:  Александар Чепурин – Амбасадор Руске федерације у […]

О сајту

На српском Интернету постоји много сајтова на којима се могу наћи квалитетни текстови из историје, православља, политичке теорије, родољубља и сличних тема и области. Већина сајтова црпи своје садржаје из књига и часописа из којих се текстови преузимају (прекуцавају) и стављају на располагање Интернет популацији. Информациони центар Коментар (www.komentar.co.yu), најпосећенији српски ћирилични сајт, годинама је познат по томе што објављује ауторске текстове и преводе који се раде специјално за овај сајт a однедавно познат и по томе што је обрнуо поменути процес. Наиме, из штампе је изашла књига „Глас деснице – одабрани текстови”, настала на основу материјала који су током 5 година објављивани на сајту. Дакле, уместо да се као до сада материјали црпе из новинских чланака, књига и преузимају са других сајтова, материјали са сајта искоришћени су за стварање једне књиге.

Књига садржи преко 50 текстова подељених у 14 тематских поглавља. Навешћемо само нека: „Наша Србија”, „Десна мисао”, „Евроазија”, „Историја”, „Досије Милошевић”, „Јеврејско питање”, „Демо(но)кратија”, „Xашка инквизиција”, „Православље”… Све текстове одликује оригиналан и студиозан приступ изабраним темама, односно покушај да се изађе из наметнутих и уобичајених мишљења, стандарда, постулата и догми.

О заборављеним врлинама и кодовима који су некада красили све честите Србе и о значају повратка овим вредностима говори се у поглављу „Наша Србија”. Једно поглавље посвећено је идеји Евроазије, а у оквиру њега налазимо изузетно занимљиве текстове о Русији: „На Истоку нешто ново” – о успону и успесима Владимира Путина, „Русија и глобализација” – о улози и месту Русије у будућем планетарном устројству (текст је написао саветник руског председника), „На путу ка Евроазији” Александра Дугина – о јеврејском евроазијству у Русији, „Курс на Цариград” – о историји руске флоте носача авиона и друге. Поглавље „Десна мисао” доноси текстове неких од најзначајнијих мислилаца Трећег пута: Јулиуса Еволе, Рене Генона, Беле Xамваша (о Генону)… Поглавље „Историја” садржи занимљиво виђење дешавања од 27. марта 1941. и текст о ђенералу Милану Недићу. Посебно је занимљиво поглавље „Досије Милошевић” у коме је кроз серију текстова под заједничким називом „Милошевић – спаситељ или издајник” покушано да се на објективан начин сагледа владавина Слободана Милошевића и њене последице. Оригиналан приступ одабраним темама огледа се и у поглављу „Јеврејско питање” у коме је анализирана синтеза јудаизма и ционизма рабина Меира Кахане, као и објашњење владике Николаја Жичког зашто се Син Божји појавио управо у јеврејском народу.

Саставни део Информационог центра Коментар је Српски Интернет парламент, чији су посланици 2001. године организовали спречавање одржавања геј параде на Тргу републике у Београду. Овом догађају посвећено је поглавље „Болест педерастија”. О демократији као идеологији Новог светског поретка говори се у три текста поглавља „Демо(но)кратија”.

Књига „Глас деснице” посвећена је једном од наших најпознатијих православних публициста и политичара, благопочившем Небојши М. Крстићу, који је годинама био уредник Коментара, те су у једном поглављу објављени текстови које је господин Крстић писао за овај сајт. Књигу затвара поглавље са изабраним саопштењима Српског Интернет парламента, од којих желимо посебно да извојимо „Понижење за (не)мир” у којем се веома аргументовано излажу разлози због којих Србија никако не би требало да приступи програму Партнерство за мир.

Тешко је у кратком чланку издвојити све текстове које вреди прочитати с обзиром на то да је књига састављена од најбољих чланака објављиваних током 5 година постојања сајта. Можемо само истаћи да ова књига несумњиво доказује да Информациони центар Коментар постаје снажно оружје у рату који се води у информатичком и медијском простору.

Извор: „Нова искра“, број 77, фебруар 2005.

Лука XАЈДУКОВИЋ