RSS Центар за развој међународне сарадње

 • Kонференција: „Нова НАТО стратегија против Срба и Руса“
  31. мај 2018. године 11 сати у Медија Центру на Теразијама На скупу говоре: 1. Драгомир Анђелковић – Центар за развој међународне сарадње 2. Бранко Радун – Политички аналитичар 3. Проф др Стевица Деђански – Центар за развој међународне сарадње 4. Др Александар Гајић – виши научни сарадник Института за европске студије 5. Мр Радован […]
 • Драгомир Анђелковић: Непромишљено крунисање антисрпских лажи?
  Погледајмо какве споменике нека нација подиже и лакше ће нам бити да изведемо закључке у вези са тим у ком правцу је воде њени властодршци. То има универзално значење са неизбежном рефлексијом на нашу збиљу. Када наступи поплава успеха или, на другој страни „скале“ националних достигнућа, опасних искушења пропраћених неуспесима, тешко је увек разлучити колико […]
 • Иван Ристић: Тржишни принципи српске геополитике
  „Ни један политички систем не може да успостави универзалну рационалност правом или силом. Али капитализам је једини систем који функционише на начин који награђује рационалност и кажњава све форме ирационалности.“ Ајн Ренд Глобализација као позитиван процес и глобализам као њен первертирани облик пред националне државе постављају радикално нове обавезе и принципе у погледу перцепције државе […]
 • Иван Ристић: Србија и освајање суверенитета
  Балкански геополитички брисани простор који се у ограниченом временском периоду ширио захваљујући победи Доналда Трампа, „брегзиту“, јачању Русије и егзистенцијалној кризи са којом се суочава ЕУ, делује да долази до свог краја. Континуитет западног деловања против српске независне позиције се више не доводи у питање, као ни ревитализација антисрпскх снага у региону усмерених на њено […]
 • Иван Ристић: Ердоган у Србији
  „Ми немамо сталне интересе нити сталне непријатеље. Наши интереси су вечни, и наша дужност је да их пратимо“ Лорд Палмерстон Не само територијално присуство на Балканском полуострву (европски део Тиурске) већ и турски експанзионизам са циљем остварења интересне сфере обима „од Јадрана до Кинеског зида“ Турску категоризује као балканску земљу у политичком смислу. У том […]
Геополитика

Тројански коњ (амерички, наравно) – пример Македоније

Тројански коњ (амерички, наравно) – пример Македоније 11.03.2009.Leave a comment

Врућа жеља руководства водећих политичких странака земље за постизање што убедљивијих резултата током предизборне трке тера их да предузимају комичне а понекад и гротескне, а услед тога и очито погрешне потезе. Први потез у том правцу је направио Н. Грујевски који је предложио за кандидата на место председника г-на Иванова. Одмах иза њега за убојити искорак се одлучио опозициони социјал-демократски савез Македоније (СДСМ) који је, уместо да уложи максималне напоре како би задржао председничку фотељу, (не)свесно смањио шансе за победу предложивши за свог кандидата Љубомира Фрчковсог, иначе веома контроверзну личност.

Горепоменути господин је посебна прича која несумњиво може да буде од великог интереса за македонске бираче. Све до почетка деведесетих година прошлог века он се бавио само науком и радио као професор на правном факултету у Скопљу, магистрирао из области политикологије и успут сарађивао са британским и немачким медијима. Да је остао тамо где је био, с временом би можда допринео развоју савремене науке. Међутим, након распада СФРЈ и стварања независне Македоније, Љ. Фрчковски је напустио мирне професорске воде и одлучно кренуо у политику. Почетком 1991. године је ушао у владу Македоније у којој све до 1996. године заузима место министра унутрашњих послова како би недуго тј. врло кратко након тога постао челни човек МИП РМ. После пораза своје странке на парламентарним изборима 1998. године вратио се професорској каријери на скопском Универзитету (зар се могло од једног паметног човека очекивати да се веже за странку губитницу?) где је све донедавно држао предавања из међународног права и међународних односа. Сада, кад се пружила јединствена прилика да се поново појави у широј јавности, Љ. Фрчковски није оклевао. Гурнувши на страну своје колеге, Љ.Фричковски је урадио све како би СДСМ управо њега предложио за свог кандидата на председничким изборима. Или је свих ових десет година само стрпљиво чекао кад ће да дође онај прави тренутак у нади да ће се из људског памћења избрисати поједине пикантерије из његове прошлости? Да ли неко ко се бави политиком може да буде толико наиван? Нити је старо заборављено нити је ново, о чему би радо сазнали бирачи Македоније, измакло пажњи.

Колико је познато Љ. Фрчковски је био умешан у скандал око покушаја атентата на бившег председника Македоније Киру Глигорова. У одређеним медијима су се појавиле информације из којих се могло закључити да су за време обављања дужности министра унутрашњих послова Фрчковски и његови заменици су узимали мито и злоупотребљавали службени положај у настојањима да спрече надлежно спровођење истраге у вези поменутог инцидента. Дана 16. октобра 2006. године у новинама „Утрински весник“ (www.utrinski.com.mk) био је објављен чланак о томе да је против Фрчковског покренут судски поступак у вези горенаведених чињеница.

Иначе односи између Фрчковског и правосуђа увек су били затегнути. Крајем 2008. године против њега је био покренут поступак за клевету против Владе РМ и лично против председника владе Николе Грујевског. Како је утврдио суд Фрчковски је намерно пласирао у јавност погрешну информацију о одређеним економским пројектима владе на челу са Грујевским. Наиме, радило се о приватизацији рафинерије „Окта“ у РМ и изјавама Фрчковског којима је он оптужио председника владе за корупцију. Суд је наложио да Фрчковски плати казну у висини од 32 хиљаде евра. Чланци о догађајима су били објављени прво 11. децембра прошле године у новинама „Дневник“ (www.dnevnik.com.mk ), а нешто касније 22. децембра исте године у магазину „Форум“ (www.forum.com.mk). Аутори чланка су јасно дали до знања да прави разлог због којег је Фрчковски покренуо лажне приче у вези рафинерије никако није била борба против корупције у руководству РМ, него обавеза да испуни наређење које је стигло од стране одређених пословних кругова и које је било скупо плаћено.

Кандидат СДСМ-а не преза ни од обичног хулиганства. Информациони интернет портал локалне телевизије „АЛ“ (www.al.com.mk) је 7. маја 2008. године саопштио да је Фрчковски на паркингу напао и претукао Екатерину Вељановску када је између дотичне госпође и супруге Фрчковског настао инцидент у вези слободног места за паркирање. Даљи развој конфликта је спречила полиција која је привела Фрчковског. Током привођења Фрчковски је псовао и претио да ће искористити све своје везе како би полицајци били сместа отпуштени.

Фрчковски је такође познат по својим тесним везама са грчким политичким фигурама и предузетницима. Можда се овде крије прави разлог због којег Фрчковски заступа предлог о промени назива Македоније. Оправдану сумњу о томе да Фрчковски ради све како би задовољио захтеве Атине изразио је новинар Зоран Фидановски. Дана 19. децембра 2008. године информациони интернет-портал локалне телефизије „Алфа-ТВ“ ( www.vesti.alfatv.com.mk) објавио је његов материјал, у којем се тврди да су Фрчковски и председник републике Бранко Црвенковски у циљу што пре бржег уласка земља у НАТО савез спремни да се одрекну историјског назива Македоније и продају Грцима све македонске вредности.

Сумњиво је да наведене чињенице могу изазвати код македонских бирача поверење у кандидата СДСМ-а који објективно гледано нема никакве шансе за победу. Осим тога избор контроверзног Фрчковског у својство јединственог кандидата странке може да озбиљно угрози њен углед данас и смањи популарност СДСМ-а у Македонији у будућности. Тешко може да се поверује да је ово добро осмишљен избор руководства странке. Највероватније да су овде умешани Американци који на тај примитиван начин желе да знатно пољуљају позиције СДСМ-а како би учврстили позиције македонског председника владе Н. Грујевског и његовог окружења.

У контексту горе наведеног је потпуно јасно и логично зашто Грујевском из Вашингтона стижу директиве како би успоставио уже контакте са челником албанске странке Нова демократија И. Селманијем, пружио му подршку на предстојећим локалним изборима и затим позвао Нову демократију у владину коалицију. Као верни савезник Вашингтона И. Селмани већ је унео неслогу и на тај начин ослабио албанску политичку слику у РМ. У случају да И.Селмани уђе у савез са Грујевским утицај Американаца на догађаје у РМ ће се повећати, а сам И.Селмани ће добити могућност да контролише планове и намере председника владе како се они не би косили са стратешким циљевима САД.

Вашингтон ће много лакше и брже доћи до циља ако му не буде сметала снажна опозиција у облику садашње СДСМ. Зато америчке дипломате активно шире информације о Љ. Фрчковском представљајући га као оптималног политичара који је способан да брзо реши питање у вези назива земље Македонија и на тај начин убрза њен улазак у НАТО савез. Ипак, у задње време планови Вашингтона да искористи Љ. Фрчковског ради уношења неслоге у СДСМ постају све очигледнији за чланове странке и њене следбенике. У страначким редовима расте незадовољство личношћу Фрчковског, који је између осталог на незаконит начин заобишао поступак унутрашњих страначких избора и зато не може да се сматра легитимним кандидатом од СДСМ.

Оштру компању против Љ. Фрчковског је покренуо Савез студената скопског Универзитета. Активисти покрета су истакнули у центру главног града плакате у којима исмевају лоше познавање језика и просто понашање професора који по мишљењу студената не заслужује да има статус кандидата за председника РМ.

Из свега овог следи да амерички „тројански коњ“ има врло мале шансе да успешно заврши председничку трку. Али то им је и био циљ, зар не?

Небојша ДОБРОВИДИЋ

Сродни чланци:

Оставите одговор