RSS Центар за развој међународне сарадње

 • Kонференција: „Нова НАТО стратегија против Срба и Руса“
  31. мај 2018. године 11 сати у Медија Центру на Теразијама На скупу говоре: 1. Драгомир Анђелковић – Центар за развој међународне сарадње 2. Бранко Радун – Политички аналитичар 3. Проф др Стевица Деђански – Центар за развој међународне сарадње 4. Др Александар Гајић – виши научни сарадник Института за европске студије 5. Мр Радован […]
 • Драгомир Анђелковић: Непромишљено крунисање антисрпских лажи?
  Погледајмо какве споменике нека нација подиже и лакше ће нам бити да изведемо закључке у вези са тим у ком правцу је воде њени властодршци. То има универзално значење са неизбежном рефлексијом на нашу збиљу. Када наступи поплава успеха или, на другој страни „скале“ националних достигнућа, опасних искушења пропраћених неуспесима, тешко је увек разлучити колико […]
 • Иван Ристић: Тржишни принципи српске геополитике
  „Ни један политички систем не може да успостави универзалну рационалност правом или силом. Али капитализам је једини систем који функционише на начин који награђује рационалност и кажњава све форме ирационалности.“ Ајн Ренд Глобализација као позитиван процес и глобализам као њен первертирани облик пред националне државе постављају радикално нове обавезе и принципе у погледу перцепције државе […]
 • Иван Ристић: Србија и освајање суверенитета
  Балкански геополитички брисани простор који се у ограниченом временском периоду ширио захваљујући победи Доналда Трампа, „брегзиту“, јачању Русије и егзистенцијалној кризи са којом се суочава ЕУ, делује да долази до свог краја. Континуитет западног деловања против српске независне позиције се више не доводи у питање, као ни ревитализација антисрпскх снага у региону усмерених на њено […]
 • Иван Ристић: Ердоган у Србији
  „Ми немамо сталне интересе нити сталне непријатеље. Наши интереси су вечни, и наша дужност је да их пратимо“ Лорд Палмерстон Не само територијално присуство на Балканском полуострву (европски део Тиурске) већ и турски експанзионизам са циљем остварења интересне сфере обима „од Јадрана до Кинеског зида“ Турску категоризује као балканску земљу у политичком смислу. У том […]
Геополитика Русија

Балкан ће заувек остати „барутана Европе“

Балкан ће заувек остати „барутана Европе“ 04.05.2005.Leave a comment

Потпредседник Државне Скупштине (Думе) Русије, вођа фракције ЛДСР (Либерално-демократске странке Русије) Владимир Жириновски у интервјуу за “ Коментар“:

Владимире Волфовичу, како процењујете садашњи положај руско-српских односа на вишем државном нивоу и какве су могуће перспективе њихових даљих развоја?

-Заговорник сам најповерљивијих и најтоплијих односа између наших држава. Имам поверења у словенско, православно јединство и Србија би могла бити наш главни партнер. Подразумева се да Украјина и Белорусија буду у саставу империје: Руси, Белоруси и Украјинци су једно и не могу замислити живот једни без других. А Србија и Бугарска би могле да закораче на квалитативно нови ниво сарадње с Русијом. Суштина је да сада у свету не постоји ниједна идеологија која уједињује народе-нема више комунизма, фашизма, национализма, расизма….Ислам се, у ствари, претворио у велики оружани отпор. Православље има добру шансу да послужи као темељ уједињења наших народа. Православље је најчистија религија, православци нису никада никог освајали, нису никоме донели ватру инквизиције, угњетавања и бола…Осим тога сви су суседи. Погледајте на мапу: Грчка, Балкан, Русија-огромни простор, има нас четристо милиона! Поседујемо пуно заједничког-веру, менталитет, начин живота, опште порекло. Зато мислим да ће бити остварен потез стварања неког општесловенског дома, словенско-православног савеза. То ће се остварити као противтежа активној спољнополитичкој линији Немачке која ће поново ићи на исток, као и агресивном геополитичком правцу САД. Препород Русије и Србије, савезнички односи наших земаља, могли би да буду добар подстицај обједињавајућим процесима.

Познато је да сте више пута сретали Војислава Шешеља. Какав је утисак оставио на вас и да ли сада има икаквих контаката између ЛСДР и СРС?

– Да, имао сам сусрете и са Шешељем, и са Младићем, и са Караџићем. Често сам посећивао Југославију, волим ту земљу. Први пут сам је посетио у новембру 1990.године, када је Југославија још била једна држава. Сећам се топлог јесењег времена и слатких мириса са свих страна. Имао сам осећај неког општег успеха. Сада је све сломљено….
Сва тројица-Шешељ, Младић, Караџић-оставили су веома повољан утисак на мене. Они су праве патриоте, ја сам их увек у свему подржавао. Руководиоци и активисти ЛСДР су више пута долазили у Србију. Друге странке су, такође, контактирале са нама. А идеје Шешеља су ми веома блиске. Последњи пут сам био у Југославији за време председничких избора, када су Милошевић и Коштуница били на супротним странама. Била је јесен 2000.године и тада сам, такође, имао сусрете са својим савезницима. И то је све-после тога контакти су прекинути. Видео сам Шешеља још једном у Багдаду-дошао је на конференцију подршке Ираку. Више нисам видео ни њега, ни његове представнике. Чуо сам да је сада у Xагу?

Да, добровољно се предао. Како Ви оцењујете тај корак?

-Наравно да је џабе то урадио. Зашто би се предао некој нелегалној установи? Који је то “ трибунал“ ?! Срби су се борили за своја права-Запад се ујединио памажући католицима и муслиманима. То је био нови рат са православнима, са Словенима и нико није требао да се преда, па ни Шешељ. Требао је остати тамо, у Србији, сарађивати с нама, развијати односе са Русијом. Не признајем никакав Xашки трибунал и Милошевића су џабе издали. Боље би му било да дође у Москву- живео би овде.

На Косову је сада веома затегнута ситуација. Албанске вође обећавају да ће ове године постићи независност покрајине. По Вашем мишљењу, како ће се то одразити на европску безбедност?

-Неће никако јер комадање словенских земаља одговара Западу.

И Европи?

– Да, и Европи то одговара. У ствари тек сада су схватили да није све испало баш онако како су хтели. Можда Европљани неће признати независно Косово, али ће кад-тад морати. Нема друге! Добићемо још једну крваву рану на Балкану јер се ни Срби никад неће помирити са губитком Косова. Осим тога, то ће повећати затегнутости у Македонији, Црној Гори, Босни… Балкан ће заувек остати “ барутана Европе“. Балкан је нешто слично великом герилском одреду у Европи и проблем се тамо никада неће решити. У истом моменту када се иностране трупе повуку, Срби ће дићи борбени барјак, вратиће своје јединице на Косово и поново ће почети прекрајање граница.

Дакле, тежња ка комадању држава на мање државе ће се наставити? Да ли тешка искушења очекују заједницу Србије и Црне Горе?

– Наравно! Запад ће се трудити да и даље раздваја Србију и Црну Гору. Затим ће одвајати Војводину и припојити је Мађарској. Одцепити Санџак. Према томе, стално растурање територија. Зна се да је најлакше управљати малом територијом где живи петсто хиљада до милион људи. И све то, као што је било и раније, у истом антиправославном и антисловенском смеру. Запад је био и остао непријатељ нашег света.

Како бисте окарактерисали садашњу политику Русије на Балкану? Може ли се рећи да је „Русија отишла са Балкана“?

– Русија није отишла али спроводи слабу политику на Балкану. Посвађали смо се још у доба комуниста-започели су Тито и Стаљин, а Xрушчов и Тито то нису изгладили….Затим смо се ми, Руси, бавили властитим проблемима: перестројком, повлаћењем војске из Немачке, Чеченије итд. Могли смо да упутимо своје јединице на Балкан, и Милошевић је неко време био спреман да прими нашу флоту у Јадранско море. Требали смо да будемо тамо, да на сваки начин помажемо Југославију, међутим, ми то нисмо чинили. Ни на Блиском истоку не радимо оно што треба: радимо на успостављању нових контаката, градимо нове мостове, а старе занемарујемо. Русија је свуда изгубила-на Балкану, Блиском истоку, Кавказу, у Украјини. То је грешка и кориговаћемо је у будућности.

Није тајна да су бивши чланови покрета “ Отпор“ активно учествовали у догађајима у Украјини-организовали затворене семинаре за чланове “ Поре“. Да ли се може рећи да се то одразило и на односе Москве и Београда? Српски председник Борис Тадић је долазио у Москву у новембру, а Владимир Путин се није срео с њим. То је била незванична посета, али су неки српски медији писали да то није било случајно.

– Наравно да такве ствари не пролазе тек тако. То да српски траг постоји у припремама антируских револуција-прво Грузија, онда Украјина, а у будућности вероватно Молдавија и Белорусија- је првенствено “ заслуга“ српских власти. Међутим, они неће ништа добити од Запада. Сетимо се периода када је Србија била у саставу Аустро-Угарске и Отоманске империје-помоћ је једино долазила од Русије. И сада је једини излаз-и за њих и за нас-стварање савеза наших држава. То што се на постсовјетском простору лако дешавају све те револуције- ружичасте, наранџасте-резултат је неодлучне, често погрешне, политике Москве.

Да ли је у блиској будућности остварљиво ширење савеза Русије и Белорусије? Ако јесте, ко би им се прикључио? Да ли Србија може прићи том савезу?

-Савез Русије и Белорусије ће се обавезно ширити. Верујем да ће Украјина и Казахстан ући у њега. Уколико руководство Србије и Бугарске жели и ове државе би могле да се активно укључе у рад савеза. Мислим, не само они. Нове чланице западних коалиција умориће се од НАТО-а и ЕУ. Говоре нам-“ Нато се шири“-пришле су му прибалтичке земље. И да ли су те земље задовољне? Да ли су задовољне Пољска, Чешка, Мађарска? Не! Свуда је незапосленост, потиштеност, људи само дају а ништа не добијају заузврат. Код оних који су ступили у ЕУ и НАТО доћи ће до постепеног разочарења, а затим ће настати логичан корак уназад. Морамо препородити наш Савез економске узајамне помоћи. “ Источноевропски савез“ како бих га назвао. Нови источноевропски савез: Москва, Минск, Кијев, Кишињев, Београд, Софија, можда, Букурешт…Сви скупа-четристо милиона. А на другом полу-“ западноевропски савез“, НАТО и ЕУ. Ево две силе. Већ се данас појављују. Вашингтон је независан сам по себи, Брисел организује остале: један устав, једна монета, једна војска. Сада је време за Москву. Треба обновити војни савез, створити заједничке оружане снаге, економски савез, уредити свој начин живота који је другачији од западног. Ево два европска модела, две конкурентске силе! Ни од кога се не треба затварати, никаква “ гвоздена завеса“. И сви заједно да се боримо против САД. Или с Америком против Брисела. Или сви скупа против Кине. Све ће зависити од тренутне ситуације. Биће разних тендеција у свету-ко ће са ким у савез, а ко против кога. Међутим, неопходно је да Москва буде један од центара одлучивања. Вашингтон, Брисел, Москва. Енглески, француски, руски-три светска језика. Три светске монете: долар, евро, рубаљ!
Москва, Минск, Кијев, Кишињев, Букурешт, Београд, Скопље, Љубљана, Софија, Праг, Братислава-сви ће се, надам се, ујединити. Сви имамо нешто заједничко, и сви смо ка томе усмерени. Нека се уморе од Запада. Нека виде шта је Запад. Многи су и схватили-половина, ако не и више од половине становника тих земаља је незадовољна НАТО пактом и ЕУ. А то није све-ЕУ ће се можда распасти и Немачка ће посегнути за оружјем…Па ће сви стићи до Москве.

Да ли је, по Вашем мишљењу, сарадња Београда и Xага изнуђена? Није тајна да у случају “ несарадње“ САД обећава увођење нових санкција Србији и Црној Гори. У ситуацији одсуства озбиљне подршке бивших савезника, пре свих Русије, Срби немају друго решење већ да прихвате наметнуте услове.

-Не треба сарађивати с Xагом. Зашто би се предавали сопствени грађани туђем суду? Америци би требало судити у том Xагу! Она је извршила више кривичних дела него ико: бомбардовала је читаве земље-Југославију, Авганистан, Ирак, а на реду су Иран и Северна Кореја. Никаква сарадња-треба сарађивати са Москвом. И борити се за повратак на своје територије. У случају да се нешто деси може се и овамо, у Русију! Ајде овамо, у Русију! Ту су тверска и псковска, новгородска област, огромне територије са мало становника-нека се населе. У сваку би општину могли примити до тридесет хиљада људи. У пољопривреду, мало и средње предузетништво. Морамо развијати солидарност и никакав Xаг. Ове године је шеста годишњица бомбардовања Београда-е па они који су бомбардовали треба да иду у затвор! А зашто би испаштали држављани Србије-генерали, дипломате, обични грађани? Ја то не прихватам.

Интервју водио: Сергеј Стефанов . Сергеј Стефанов је рођен у Москви 1978.године. Започео је каријеру као новинар у листовима попутКњижевнa Русијa“, “ Ветерана„, “ Козачкогпогледа„, “ Рускогвесника„, “ Ex-Libris“-a, “ Приазовја„.

На Московском државном универзитету је 2000.године дипломирао на одсеку Новинарства ( Међународно новинарство). У претходном периоду је радио на интернет презентацији “ Правде“ ( pravda.ru), као и у радио програму “ Глас Русије“, одсек за Југославију. Био је уредник магазина “ Руска федерација данас“, кога издаје руски парламент.

2001. године је ушао у редакцију “ Правде“ с намером да искористи најсавременија новинарска достигнућа. Био је члан Патриотског савеза Русија и комитета за „Моралну обнову отаџбине“. Од 2004.године постаје интернет уредник дневника “ Труд“( www.trud.ru).

Интервју са Владимиром Жириновским

Сродни чланци:

Оставите одговор