Информациони центар КОМЕНТАР
Почетак » Русија, Спољна политика

Русија и Балкан

Даме и господо,

Част ми је да Вас у име Центра за развој међународне сарадње и других организатора овог Скупа, поздравим и да Вам се захвалим што сте се одазвали позиву да учествујете на међународној конференцији: „Русија и Балкан – прошлост и перспективе“.

Сви ћемо се вероватно сложити око тога да су у вековима и деценијама која су иза нас, народи Русије и Балкана прошли кроз бројне сличне а често и истоветне изазове, али су и у тим околностима односи Руса и балканских нација, по правилу, били пријатељски. Они су били такви кроз историју а неоспорно је да су такви остали и данас. То пружа добар основ за развој актуелне интересне сарадње на бројним пољима, од политике, економије до културе.

На нама је да сагледамо какве су перспективе за то, па и да покушамо да пружимо што већи и целовитији допринос да оне буду, колико год је могуће, и где год је могуће, боље. Не морамо и не треба увек да се слажемо око конкретних начина како да до тога дођемо, али важно је да конструктивно дискутујемо о битним проблемима из домена односа Русије и држава Балкана. Већ из тога ће се изродити бар нека решења.

Зато су се данас окупили, и током овог и сутрашњег дана посвећено ће радити, истакнути експерти из различитих области како из Русије и Србије, тако и других држава региона, релевантни представници државног и политичког живота Србије и Републике Српске, највећих руско-српских компанија, дипломатског кора и медија.

Како стоји у Библији: „У почетку беше реч“. Од тога, несумњиво, почињу сва велика колективна овоземаљска дела. Отуда, дискутујући и покрећући важне теме које данас и нису тако често у фокусу јавности, поступамо стваралачки. Међутим, у нашем конкретном случају, прво морамо себи, па тек онда и другима, да дамо јасан, недвосмислен одговор на питање: ко смо и куда идемо? Тек тада ћемо кренути ка продуктивном циљу уместо да се исцрпљујуће вртимо у затвореном кругу.

То се превасходно односи на моју Србију, али мислим да би о томе требало да размисле и други народи Балкана. Само у случају да уместо да као нојеви забијамо главе у песак, истински сагледам реалност, и затим смогнемо снаге да се са њом прагматично али храбро суочимо, бићемо у стању истински да креирамо концепт свестраног националног развоја и у складу са њим планирамо и доследно реализујемо своје државне активности.

У томе свакако може да нам помогне Русија, која је за разлику од нас већ изашла из мрачног раздобља у коме је и сама била, и без обзира на глобалну кризу, сигурним кораком иде напред. Русија је сада поново један од центара светске моћи и носилаца развоја, па је у стању да свом ближем и даљем окружењу, и самим тиме наравно и Балкану, понуди енергетске и друге значајне развојне пројекте, ефективне аранжмане у области колективне безбедности, па и крупне интеграционе могућности од гeополитичког значаја.

Све то је у интересу Русије а не само нас на Балкану. Но, о жељама и тежњама Москве али и других балканских престоница ипак није на мени да много говоримо. Зато ћу дати себи право да још нешто кажем у вези са Србијом.

Време је да одлучимо да ли смо земље без аутентичне спољне политике или смо држава која је у стању да се промишљено, активно и дугорочно бори за своје националне интересе. Ако последње буде случај – а искрено се надам да ће и поред свих наших досадашњих лутања ипак бити тако – онда је између осталог упутно да, наравно на начин који је у складу са нашим националним интересима али и прихватљив за окружење, развијемо и затим суседним земљама понудимо идеју о истинској регионалној сарадњи, која је Балкану сада потребна, можда, и више него икад раније.

Наш принцип мора да буде: „Балкан балканским народима“. Он оставља велики простор за сарадњу са Русијом и сваком другом добронамерном земљом ван нашег региона. Но, да би тако било, морамо сами да се изборимо за стабилност Балкана, односно да наше државе буду своје на своме а не тек било чији привесци. Такав приступ не искључује, нити сам по себи намеће, чланство у ЕУ или неким другим међународним организацијама, али неизоставно значи да мислимо својим главама и рационално бранимо сопствене интересе.

Бар на овом округлом столу свакако ћемо тако радити. Како год било у широм оквирима, овде ћемо сигурно размишљати својим главама. И то је већ за почетак нешто.

Хвала Вам што сте данас овде, и желим Вам успешан рад!

Уводна реч доц. др Стевице Деђанског (председника Центра за развој међународне сарадње) на Међународном округлом столу „Русија и Балкан: прошлост и перспективе“, одржаном у Београду 14-15. марта 2012. године.

Сродни чланци:

 • Нема сродних чланака

Подели ово са пријатељима!

Остави свој коментар

Мораш бити пријављен како би оставио коментар.

Најчитаније од 1. септембра до данас

Категорије

Препоручујемо

Анкета

Да ли се власт труди да Србију "на мала врата" учлани у НАТО, мимо воље својих грађана?

Погледај резултате

Loading ... Loading ...

Коментар на Фејсбуку

RSS Центар за развој међународне сарадње

 • Резолуција евроатлантског тоталитаризма
  Подршка Центра за развој међународне сарадње и сајта Видовдан  гласноговорницима истине и слободе – Спутнику и Раша тудеј   „Нацисти, фашисти, комунисти, ма колико се разликовали по идеологији, служе се у пракси истим методама, због чега се и обухватају сви скупа истим називом тоталитараца“ – речи су Слободана Јовановића.  Те тоталитарне методе крећу се од […]
 • Сто година зла
  Када нови председник Америке то и званично постане у јануару следеће године, навршаваће се тачно сто година од почетка спирале зла. И на Истоку и на Западу. РАЂАЊЕ ЗЛА Пре сто година у Русији је изведен бољшевички преврат. Комунисти су развалили до тада постојећи свет у тој велесили и донели зло које се ширило систематски […]
 • Србија, НАТО, Русија, шта је српски интерес?
 • Стевица Деђански: НАТО праведност и Србија
  Питање разлике између праведности и законитости јесте кључно питање спољне политике и међународних односа. Шта је праведност, то је врло релативно. Оно се разликује код различитих цивилизација и често је условљено интересима. Примера ради за западне земље, чланице НАТО-а, бомбардовање Србије је била праведна ствар исто толико, колико је за њих праведна ствар признавање Косова […]
 • Србија, Нато, Русија – шта је српски интерес?
  Задовољство нам је да Вас позовемо на скуп у организацији Центра за развој међународне сарадње  под називом   „Србија, Нато, Русија – шта је српски интерес?“   који ће бити одржан  у понедељак 10.10.2016. године са почетком у 10.30 часова, у Медија центру, Теразије 3, Београд  На скупу говоре:  Александар Чепурин – Амбасадор Руске федерације у […]

RSS Непознат довод

Добродошли!

Добродошли на Информациони центар Коментар, најстарији портал српских патриота.

У току су радови на редизајну, па те молимо за разумевање, пошто поједини делови портала још увек нису у функцији.