Informacioni centar KOMENTAR
Početak » Naša Srbija

Najmlađi kaplar na svetu – Momčilo Gavrić

Pre više od devet decenija završen je I svetski rat u kome je kao vojnik učestvovao i Momčilo Gavrić. Većina Lozničana ne zna ni ko je on, a kamoli odakle je. A trebalo bi jer je Momčilo, najmlađi vojnik svih armija u Prvom svetskom ratu, njihov zemljak rođen u Trbušnici, kod Loznice, ispod planine Gučevo. Nažalost loznički kraj je sasvim zaboravio ovog nesvakidašnjeg junaka.
U knjigama je zabeleženo da je Momčilo Gavrić na početku Prvog svetskog rata imao nepunih osam godina. On je iz Trbušnice, sela pet kilometara od Loznice, ispod samog Gučeva. Bio je osmo dete svojih roditelja oca Alimpija i majke Jelene. Tada je bio ponos imati dosta dece. Kamo sreće da je i sada tako u Srbiji.

U avgustu 1914, austrougarski vojnici su činili velike pokolje civilnog stanovništva. U jednu ranu zoru početkom avgusta 1914. godine, pijane Švabe ubili su Momčilove oca i majku, sestre i njegova četiri brata. Mali Momčilo zaždio je kroz šumu i izbio na vrh Gučeva. Naišao je na položaj Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije prvog poziva kojim je komandovao major Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića. Mališan je pao, obgrlio mu čizme i zajecao: „Čiko, sve su mi ubili…“. Major Tucović ga je pitao: „Znaš li da bacaš bombe?“ Mali Momčilo je rekao da je bacao samo kamenje. Major je uzeo jednu bombu i pokazao mu kako se to radi. Zatim je major Tucović postrojio svoje vojnike i pitao: „Ko hoće da noćas osveti Gavrićeve roditelje, njegovu braću i sestre?“

Cela četa iskoračila je napred. Tucović je odabrao jednog dugajliju, Zlatiborca Miloša Mišovića. Pred ponoć je krenuo Mišović zajedno s malim Momčilom i zatekao pijane Švabe kako pred kačarom Gavrića pijani šenluče. Hitnuo je Mišović jednu bombu, zatim drugu, treća nije bila potrebna. Tog trenutka mali Momčilo je postao borac srpske vojske, dete Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije. Tucović je naredio vojnicima da svakog dana malom Gavriću daju da opali tri puta iz topa i tako sveti svoju braću i svoje sestre.

Došlo je povlačenje preko Albanije. Miloš Mišović uzeo je Momčila pod svoju brigu. U Podgorici kupio mu je za poslednje pare jedan venčić od dvadeset ukljeva i rekao mu: „Sinko, ako hoćeš da ostaneš živ, svakog dana da jedeš samo jednu ribicu. Zapamti dobro, samo jednu ako hoćeš da preživiš“. Momčilo ga je poslušao, a onda već kada su prošli Skadar ribica više nije bilo. I Mišoviću, kršnom Zlatiborcu, počelo je da ponestaje snage. Jedne noći dok su čučali pored vatrice rekao je malom Momčilu: „Sinko, bojim se da i ja neću moći više. Uhvati me za moj šinjel i ja ću te vući dokle budem imao snage…

Ako padnem, nemoj mi prilaziti, produži dalje“. Vukao je Mišović malog Momčila, posrtao, teturao… Glad i zima slomili su kršnog Zlatiborca. Nije mogao dalje, pade u snežnu pučinu… Momčilo stade i dade mu ruku… „Ne, produži dalje, Momčilo, ne obaziri se na mene…“ Momčilo se sklupčao oko njega u snegu, milujući mu promrzle ruke: „Čika Mišo, ja neću dalje… Čika Mišo, ja hoću da umrem s tobom“. Kako da umre dete? Videvši da će mali Momčilo umreti, Miloš Mišović skupi snage, uspravi se… Posrtali su Miloš i Momčilo, bauljajući tih zadnjih desetak kilometara ispred Dračkog pristaništa. Kasnije na Krfu malom Momčilu prišili su po jednu zvezdicu na naramenicama… Tako je devetogodišnji Momčilo Gavrić postao najmlađi kaplar na svetu.

– Mali Momčilo je sa svojim pukom peške prešao Albaniju i stigao do Krfa, izdržavši kao desetogodišnjak ono što mnogi odrasli nisu. Bio je najmlađi kaplar na svetu. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta gde je ranjen, a Vojvoda Živojin Mišić ga je unapredio, pa je kao dvanaestogodišnjak imao čin podnarednika. Čekajući proboj fronta i povratak u Srbiju, opismenio se, a posle rata je otišao u Englesku, gde je završio gimnaziju i 1921. se vratio u Beograd. Upoznao sam ga 1987, kada je prisustvovao otvaranju Muzeja Jadra u Loznici, gde se u stalnoj postavci nalaze i njegove dve vojničke fotografije – kaže za naš list istoričar u ovom muzeju Goran Vilić.

Vilić kaže da kad poseticima muzeja govori o Prvom svetskom ratu, posebnu pažnju uvek posveti priči o Momčilu Gavriću. U Beogradu je živeo sve do smrti, 1993. godine. Njegova ratna sudbina je „jedinstvena u svetu” i „zaslužio je da ga se današnje generacije sećaju”.

Nažalost, danas nijedna od oko 250 lozničkih ulica ne nosi ime Momčila Gavrića, nijedna škola ili ustanova se ne zove po njemu, a nema ni spomenik. Najmlađi kaplar na svetu je u njegovom zavičaju i svojoj državi nezasluženo zaboravljen.

Izvor: „Dan Veterana 28. jun“


Srodni članci:

 • Nema srodnih članaka

Podeli ovo sa prijateljima!

Ostavi svoj komentar

Moraš biti prijavljen kako bi ostavio komentar.

Najčitanije od 1. septembra do danas

Kategorije

Preporučujemo

Anketa

Da li se vlast trudi da Srbiju "na mala vrata" učlani u NATO, mimo volje svojih građana?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Komentar na Fejsbuku

RSS Centar za razvoj međunarodne saradnje

 • Kisindžer: Uskoro žestoki rat Kine i Amerike, Putin nije Hitler!
  Nekadašnji američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer (91), čiji stavovi o međunarodnim odnosima i danas imaju velikog odjeka u svetskoj javnosti, za ugledni britanski list “Independent” progovorio je o nekim od najvažnijih geostrateških pitanja od kojih zavisi budućnost sveta, prenosi „Telegraf.rs“. Povod intervjua je njegova nova knjiga “Svetski poredak”, koja se […]
 • Branko Radun: Vučićeva nemačka veza
  Spoljnopolitička delegacija predvođena premijerom Vučićem bila je u Nemačkoj i tu posetu su mediji ocenili kao izuzetno značajnu. No, bili smo svedoci brojnih putovanja i susreta koji su naši političari imali u poslednjih desetak godina, a koje su isto tako bile promovisane kao „prelomne“ ili „istorijske“ a da se posle toga gotovo ništa nije konkretno […]
 • Ivan Ristić: Bosansko proleće kao uvod u bošnjačku jesen
  Naizgled bezazleni protest radnika propalih tuzlanskih fabrika tako karakterističan za postsocijalističke ekonomije u tranziciji pre nekoliko meseci pretvorio se u opšti haos i anarhiju na ulicama Tuzle. Iz ovog nekada industrijskog centra nasilni protesti su se širili gradovima Federacije BiH, sve do kulminacije u danu kada su gorele zgrade kantonalnih vlada u Sarajevu, Tuzli, Zenici, […]
 • Dragomir Anđelković: “Black field” investicije po receptu Mital
  Zadnjih meseci se mnogo pisalo o privatizaciji „Železare Smederevo“. Malo malo pa u nekim novinama osvane vest da nju preuzima ova ili ona kompanija iz „belog sveta“. Taj gigant, zbog značaja koji ima za sredinu u kojoj posluje i Srbiju u celini, izložen je najvećoj medijskoj pažnji. No, u sličnim problemima su i mnoga druga […]
 • Branko Radun: Hibridni identiteti Srbije i Rusije i njihova budućnost
  Rusija i Srbija, a pre svega dva naroda koji čine njenu osnovu, su ne samo duhovno i jezički bliski, već su imali i slične faze istorijskog razvoja. Obe su imale na početku srednjevekovne državnosti male kneževine koje su se ujedinile u države a pod velikom „civilizacijskim ozračjem“ Vizantije. Obe baštine ne samo verske – pravoslavne […]

RSS Glas Rusije, Vesti

 • Rusija je skoro spremna za zimski plan isporuke gasa u Ukrajinu
  Rusija je praktično spremna za realizaciju „zimskog plana“ isporuka gasa u Ukrajinu i čeka reakciju ukrajinske strane, izjavio je ministar energetike Aleksandar Novak.
 • Ukrajina želi da lansira u kosmos „Libid-1“
  Ukrajina planira da lansira telekomunikacioni satelit „Libid-1“ u prvom kvartalu sledeće godine. To je rok, koji su u toku susreta usaglasili članovi nacionalnog saveta sa predstavnicima državnog preduzeća „Ukrkosmos“ i kosmičke agencije.
 • Rosatom u potrazi za tragovima Fukušime na Kurilima
  Stručnjaci Rosatoma uputili su se krajem septembra da traže u blizini Kurila posledice katastrofe na Fukušimi koja se desila 2011. godine. 28 dana učesnici ekspedicije će tražiti tragove zagađenja koji su možda ostali u tom regionu posle havarije na japanskoj nuklearnoj centrali.
 • Turisti snimili trenutak erupcije vulkana u Japanu
  Ovaj video snimak su novinarima dali turisti, koji su se u subotu nalazili na vrhu vulkana Ontake u Japanu, u trenutku kada je počela njegova erupcija.
 • Francuska početkom novembra predaje prvi Mistral Rusiji
  Ugovor o primopredaji prvog nosača helikoptera „Mistral“ između Francuske i Rusije bi trebalo da se potpiše u Sen Nazaru krajem oktobra – početkom novembra, rekao je zamenik generalnog direktora „Rosoboroneksporta“ Igor Sevastjanov.

Dobrodošli!

Dobrodošli na Informacioni centar Komentar, najstariji portal srpskih patriota.

U toku su radovi na redizajnu, pa te molimo za razumevanje, pošto pojedini delovi portala još uvek nisu u funkciji.