Informacioni centar KOMENTAR
Početak » Naša Srbija

Najmlađi kaplar na svetu – Momčilo Gavrić

Pre više od devet decenija završen je I svetski rat u kome je kao vojnik učestvovao i Momčilo Gavrić. Većina Lozničana ne zna ni ko je on, a kamoli odakle je. A trebalo bi jer je Momčilo, najmlađi vojnik svih armija u Prvom svetskom ratu, njihov zemljak rođen u Trbušnici, kod Loznice, ispod planine Gučevo. Nažalost loznički kraj je sasvim zaboravio ovog nesvakidašnjeg junaka.
U knjigama je zabeleženo da je Momčilo Gavrić na početku Prvog svetskog rata imao nepunih osam godina. On je iz Trbušnice, sela pet kilometara od Loznice, ispod samog Gučeva. Bio je osmo dete svojih roditelja oca Alimpija i majke Jelene. Tada je bio ponos imati dosta dece. Kamo sreće da je i sada tako u Srbiji.

U avgustu 1914, austrougarski vojnici su činili velike pokolje civilnog stanovništva. U jednu ranu zoru početkom avgusta 1914. godine, pijane Švabe ubili su Momčilove oca i majku, sestre i njegova četiri brata. Mali Momčilo zaždio je kroz šumu i izbio na vrh Gučeva. Naišao je na položaj Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije prvog poziva kojim je komandovao major Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića. Mališan je pao, obgrlio mu čizme i zajecao: „Čiko, sve su mi ubili…“. Major Tucović ga je pitao: „Znaš li da bacaš bombe?“ Mali Momčilo je rekao da je bacao samo kamenje. Major je uzeo jednu bombu i pokazao mu kako se to radi. Zatim je major Tucović postrojio svoje vojnike i pitao: „Ko hoće da noćas osveti Gavrićeve roditelje, njegovu braću i sestre?“

Cela četa iskoračila je napred. Tucović je odabrao jednog dugajliju, Zlatiborca Miloša Mišovića. Pred ponoć je krenuo Mišović zajedno s malim Momčilom i zatekao pijane Švabe kako pred kačarom Gavrića pijani šenluče. Hitnuo je Mišović jednu bombu, zatim drugu, treća nije bila potrebna. Tog trenutka mali Momčilo je postao borac srpske vojske, dete Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije. Tucović je naredio vojnicima da svakog dana malom Gavriću daju da opali tri puta iz topa i tako sveti svoju braću i svoje sestre.

Došlo je povlačenje preko Albanije. Miloš Mišović uzeo je Momčila pod svoju brigu. U Podgorici kupio mu je za poslednje pare jedan venčić od dvadeset ukljeva i rekao mu: „Sinko, ako hoćeš da ostaneš živ, svakog dana da jedeš samo jednu ribicu. Zapamti dobro, samo jednu ako hoćeš da preživiš“. Momčilo ga je poslušao, a onda već kada su prošli Skadar ribica više nije bilo. I Mišoviću, kršnom Zlatiborcu, počelo je da ponestaje snage. Jedne noći dok su čučali pored vatrice rekao je malom Momčilu: „Sinko, bojim se da i ja neću moći više. Uhvati me za moj šinjel i ja ću te vući dokle budem imao snage…

Ako padnem, nemoj mi prilaziti, produži dalje“. Vukao je Mišović malog Momčila, posrtao, teturao… Glad i zima slomili su kršnog Zlatiborca. Nije mogao dalje, pade u snežnu pučinu… Momčilo stade i dade mu ruku… „Ne, produži dalje, Momčilo, ne obaziri se na mene…“ Momčilo se sklupčao oko njega u snegu, milujući mu promrzle ruke: „Čika Mišo, ja neću dalje… Čika Mišo, ja hoću da umrem s tobom“. Kako da umre dete? Videvši da će mali Momčilo umreti, Miloš Mišović skupi snage, uspravi se… Posrtali su Miloš i Momčilo, bauljajući tih zadnjih desetak kilometara ispred Dračkog pristaništa. Kasnije na Krfu malom Momčilu prišili su po jednu zvezdicu na naramenicama… Tako je devetogodišnji Momčilo Gavrić postao najmlađi kaplar na svetu.

– Mali Momčilo je sa svojim pukom peške prešao Albaniju i stigao do Krfa, izdržavši kao desetogodišnjak ono što mnogi odrasli nisu. Bio je najmlađi kaplar na svetu. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta gde je ranjen, a Vojvoda Živojin Mišić ga je unapredio, pa je kao dvanaestogodišnjak imao čin podnarednika. Čekajući proboj fronta i povratak u Srbiju, opismenio se, a posle rata je otišao u Englesku, gde je završio gimnaziju i 1921. se vratio u Beograd. Upoznao sam ga 1987, kada je prisustvovao otvaranju Muzeja Jadra u Loznici, gde se u stalnoj postavci nalaze i njegove dve vojničke fotografije – kaže za naš list istoričar u ovom muzeju Goran Vilić.

Vilić kaže da kad poseticima muzeja govori o Prvom svetskom ratu, posebnu pažnju uvek posveti priči o Momčilu Gavriću. U Beogradu je živeo sve do smrti, 1993. godine. Njegova ratna sudbina je „jedinstvena u svetu” i „zaslužio je da ga se današnje generacije sećaju”.

Nažalost, danas nijedna od oko 250 lozničkih ulica ne nosi ime Momčila Gavrića, nijedna škola ili ustanova se ne zove po njemu, a nema ni spomenik. Najmlađi kaplar na svetu je u njegovom zavičaju i svojoj državi nezasluženo zaboravljen.

Izvor: „Dan Veterana 28. jun“


Srodni članci:

 • Nema srodnih članaka

Podeli ovo sa prijateljima!

Ostavi svoj komentar

Moraš biti prijavljen kako bi ostavio komentar.

Najčitanije od 1. septembra do danas

Kategorije

Preporučujemo

Anketa

Da li se vlast trudi da Srbiju "na mala vrata" učlani u NATO, mimo volje svojih građana?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Komentar na Fejsbuku

RSS Centar za razvoj međunarodne saradnje

 • Stratfor: Rusija grabi Arktik, nervoza u NATO savezu
  Dok kriza u Ukrajini fokusira pažnju na zapadne granice Rusije, Moskva želi da se izbori za mnogo unosniji dobitak na severu, u Arktičkom krugu, ukazuje američka obaveštajna i izdavačka kompanija Stratfor, uz konstataciju da je topljenje leda otkrilo do sada nepristupačne naftne i mineralne rezerve. Pošto je suočena sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama, za Moskvu je […]
 • Petar Akopov: POČELO ODBROJAVANjE DO POČETKA DRUGOG UKRAJINSKOG RATA
  Po svemu sudeći, u Ukrajini je počelo odbrojavanje dana do nastavka potpunog rata. Oštro intenziviranje borbi u Novorusiji, tragedija sa autobusom kod Volnovahe, novamobilizacija u ukrajinskoj vojsci, neuspeh samita koji je zakazan za četvrtak u Astani – su neki od očiglednih znakova napetosti situacije. Za mesec dana napuniće se godinu dana od kijevskog puča, koji […]
 • „Grčke kalende“ evrozone
  EU je na pragu novih potresa. Podaci za decembar 2014. godine zabeležili su pad indeksa potrošačkih cena u evrozoni – prvi put za poslednjih pet godina. To znači pad kupovne aktivnosti i deflaciju. A predstojeći vanredni parlamentarni izbori 25. januara u Grčkoj mogu dati krizi politički impuls. Vodeći svetski investotiri drže u fokusu ECB – […]
 • Stanko Cerović: Vladimir Putin i zavera mediokriteta
  Ima samo jedna procjena iz moje novinarske karijere na koju sam ponosan. Nije prošlo ni nekoliko nedjelja od kad se pojavio u političkom životu Rusije, u jesen 1999. godine, a ja sam napisao da je Vladimir Putin izuzetan čovjek. Kako sam znao? Po načinu na koji je dočekan u zapadnim medijima. Odmah su se pojavili […]
 • Dušan Proroković: ULOGA RUBLjE U VELIKOJ IGRI VLADIMIRA PUTINA?
  Uoči Nikoljdana ruska rublja se strmoglavila i dostigla istorijski minimum. U noći 15/16. decembra Centralna banka Rusije je šesti put ove godine podigla vrednost referentne kamatne stope (sa 10,5 na 17 posto), što je, ispostavilo se kroz nekoliko sati, bio okidač da 16. decembra uveče jedan dolar vredi 77,39 iako se dan pre toga menjao […]

RSS Glas Rusije, Vesti

 • Izvestilac Parlametarne skupštine SE predložio da se Rusiji vrati pravo glasa
  Izvestilac za ovlašćenja Rusije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef komisije za monitoring Stefan Šenah, predlaže da se delegaciji RF vrati pravo glasa, ali da se ograniči njeno učešće u posmatračkim misijama, izjavio je u utorak komiteta za monitoring, zamenik šefa delegacije RF Leonid Slucki.
 • Rogozin: Prvi let novog ruskog aviona MS-21 biće izveden 2016. godine
  Prvi let novog ruskog aviona MS-21 biće izveden u periodu od aprila do sredine 2016. godine, saopštio je u ponedeljak potpredsednik vlade RF Dmitrij Rogozin na sastanku sa premijerom Dmitrijem Medvedevim.
 • Vakcina protiv HIV-a: kada bi moglo juče
  Rusija nastavlja istraživanja koja bi dovela do stvaranja vakcine protiv HIV. U slučaju uspeha, ona bi mogla da posluži i za lečenje, ali i kao preventivna metoda.
 • Moskovski metro: dobro došli u ruke robota
  U Moskovskom metrou pušten je u rad, mada još u režimu testiranja, prvi voz sa autopilotom. Ipak, računa se da će do 2017.godine većinom kompozicija upravljati robot. Valerij Buzovkin, novinar „Večernje Moskve“, uputio se na prvo „automatizovano“ putovanje, a svoja iskustva je podelio sa radijom „Sputnjik“. Valerij, kakva su osećanja posle prve vožnje?
 • Novi ruski humanitarni konvoj kreće u Donbas 27. januara
  Ministarstvo za vanredne situacije RF poslaće još jedan u nizu humanitarni konvoj u Donbas 27. januara. Rusija je do sada poslala na istok Ukrajine 13,4 hiljade tona humanitarne pomoći - hrane, odeće, generatora i drugih stvari, neophodnih za funkcionisanje normalnog života.

Dobrodošli!

Dobrodošli na Informacioni centar Komentar, najstariji portal srpskih patriota.

U toku su radovi na redizajnu, pa te molimo za razumevanje, pošto pojedini delovi portala još uvek nisu u funkciji.