RSS Центар за развој међународне сарадње

 • Kонференција: „Нова НАТО стратегија против Срба и Руса“
  31. мај 2018. године 11 сати у Медија Центру на Теразијама На скупу говоре: 1. Драгомир Анђелковић – Центар за развој међународне сарадње 2. Бранко Радун – Политички аналитичар 3. Проф др Стевица Деђански – Центар за развој међународне сарадње 4. Др Александар Гајић – виши научни сарадник Института за европске студије 5. Мр Радован […]
 • Драгомир Анђелковић: Непромишљено крунисање антисрпских лажи?
  Погледајмо какве споменике нека нација подиже и лакше ће нам бити да изведемо закључке у вези са тим у ком правцу је воде њени властодршци. То има универзално значење са неизбежном рефлексијом на нашу збиљу. Када наступи поплава успеха или, на другој страни „скале“ националних достигнућа, опасних искушења пропраћених неуспесима, тешко је увек разлучити колико […]
 • Иван Ристић: Тржишни принципи српске геополитике
  „Ни један политички систем не може да успостави универзалну рационалност правом или силом. Али капитализам је једини систем који функционише на начин који награђује рационалност и кажњава све форме ирационалности.“ Ајн Ренд Глобализација као позитиван процес и глобализам као њен первертирани облик пред националне државе постављају радикално нове обавезе и принципе у погледу перцепције државе […]
 • Иван Ристић: Србија и освајање суверенитета
  Балкански геополитички брисани простор који се у ограниченом временском периоду ширио захваљујући победи Доналда Трампа, „брегзиту“, јачању Русије и егзистенцијалној кризи са којом се суочава ЕУ, делује да долази до свог краја. Континуитет западног деловања против српске независне позиције се више не доводи у питање, као ни ревитализација антисрпскх снага у региону усмерених на њено […]
 • Иван Ристић: Ердоган у Србији
  „Ми немамо сталне интересе нити сталне непријатеље. Наши интереси су вечни, и наша дужност је да их пратимо“ Лорд Палмерстон Не само територијално присуство на Балканском полуострву (европски део Тиурске) већ и турски експанзионизам са циљем остварења интересне сфере обима „од Јадрана до Кинеског зида“ Турску категоризује као балканску земљу у политичком смислу. У том […]
СРЈ vs. НАТО

Српски рели

Српски рели 12.02.2000.Leave a comment

Призрен, 20. април 1999. Једући сендвиче и ослоњени на хаубу Стојадина возач и Саша препричавали су догађаје од претходног дана, када их је пренула чудна бука која је долазила иза окуке на путу према Призрену.

У први мах, Саша је помислио да је реч о колони тенкова у пуној брзини, али звук је био налик на клопарање конзерви о асфалт уз бректање мотора. Минут, два, касније из кривине је улетио камион ЗИЛ-157 са две велике антене радара П-15 Флат фаце на крову металне кабине, са спуштеним хидрауличним сондама-ногама које служе за стабилизацију радара на положају, а које су у пуној брзини ударале о асфалт, варничиле и цичале као стотине конзерви. Саша је био запањен, или је возач покретног радара полудио, или га је нека страшна мука натерала да појури камионом уз спуштене сонде. Налазили су се на асфалтном путу, који је на том мјесту имао благи пад пре уласка у клисуру, поред једног потока притоке реке Бистрице. Узак пут, кривине, усеци и неколико тунела, све поред кањона са водом. Пролазећи поред Стојадина возач ЗИЛА није се ни осврнуо, али његово избезумљено лице одавало је ужас.

Неких пет стотина метара низ пут, камион са два раширена радара на крову улетио је у тунел полукружног облика при чему се горња антена радара преломила о ивицу тунела и једноставно клонула преко доње антене. Није прошло ни двадесетак секунди и изнад Саше и возача, који су зурили у камион-радар, што лудачки нестаде у мраку тунела, прошиштале су две ракете, једна се забила у брдо изнад тунела, док је друга завршила са пируетом у кањону потока поред пута. Саши је, наравно, одмах све било јасно.

Дежурни оператор на радару П-15 на камиону ЗИЛ укључио је радар домета 250 километара ради опсервирања НАТО авиона и давања информација дивизиону ракета земља-ваздух типа СА-6 Куб. Дежурном америчком, или НАТО АВАКС-у, у ваздушном простору изнад јужног Јадрана било је довољно 18 секунди да идентификује зрачење југословенског радара и да му одреди позицију, следећих 30 секунди да позову дежурну групу ловаца-бомбардера западне војне алијансе са наређењем да се југословенски радар уништи. Један амерички Ф-16 одмах је кренуо према циљу и лансирао две антирадарске ракете типа Xарм, које се наводе управо по исијавању радарских антена и директно погађају антене. Оператор на југословенском радару П-15 знао је да нема много времена, ако жели да осмотри агресорске авионе и да посадама на ракетном систему СА-6 пружи елементе за гађање.

Радио је врло брзо и спретно, и уочио је на свом екрану да је НАТО авион на њега испалио две антирадарске ракете. Како се камион са радаром налазио на падини, одмах поред пута, одлучио је да покуша спашавање радара брзом вожњом ка оближњем тунелу. Возач је на урлик оператора одмах покренуо ЗИЛ-157, јер мотор није ни био гашен управо због могућности брзе промене позиције. И кренула је невиђена трка између руског камиона, са отвореним радарским антенама које су се још вртеле и ногама-сондама које су лупале по путу уз прави ватромет искри, и америчких антирадарских пројектила типа Xарм. Није било времена да оператор искључи радар, да антене окрене у правцу и под углом који обезбеђује минимално зрачење и после престанка рада, није било времена да се подигну сонде за стабилизацију камиона, требало је под хитно нестати у кривини оближњег тунела. Саша је пожурио у тунел, одмах иза оштре кривине насред пута у мраку стајао је камион ЗИЛ-157, са радаром П-15. И возач, и тројица оператора, који су изашли из металне кабине сели су на пут ослонивши се на камионске гуме. Ти људи су тог дана у тунелу поновно били рођени, они су победили на невиђеној утрци са ракетама типа Xарм. Ћутање и флаша ракије која је ишла у круг.

Да ли су знали да могу побећи?

Знате, ми немамо тако савршену технологију као НАТО, али имамо машту, импровизацију, вољу и пре свега одлучност да што скупље продамо своју кожу – каже поручник артиљеријско-ракетних јединица Војске Југославије Митар Бојовић.

Знамо могућности нашег радара, знамо и противничке могућности и преостаје нам да играмо на секунде и на противниково опуштање. Ту лежи наша шанса, да их збунимо. Знали смо за тунел са кривином, ту је поред поток са магленим испаравањима, шума и клисура са високим стенама, све то је солидна комбинација да ако сте довољно брзи и луди зајебете антирадарску ракету. Ризиковали смо, и ето видите, засада се исплатило – додаје други поручник Војске Југославије, Радован Синобад.

Честитао је посади радара победу над америчким пројектилима и пожурио да нађе тенковску јединицу у којој су га очекивали тог дана. Мораћете добро да се потрудите да их пронађете, они су пре седам дана тако маскирали своје тенкове да их ни сами војници нису могли касније брзо наћи. То су прави Индијанци, знате како се зову интерно: СОВ – Српски одбрамбени војници – КРВОЛОЦИ. Него, ако идете код њих обавезна је флаша пића, ракије, јер знате какви су тенкисти – церећи се од уха до уха весело се поздравља на растанку поручник Синобад.

-Добро људи, шта ћете сада, не можете вечно да останете у тунелу?

-Нема фрке, прво ћемо охладити антене, одморити се за то време и онда после натраг на положај.

-Имате ли још таквих стратешких смицалица за НАТО, попут тунела?

-У тунелу усред мрака, сија звезда петокрака. Не буди радознао, ћао и поздрави све рибе у Београду! Све до Приштине, Саша се по први пут у овом рату смејао.

Мирослав ЛАЗАНСКИ (из књиге „Јутарња патрола“)

Сродни чланци:

 • Нема сродних чланака

Оставите одговор